Vinyl is 'booming', ook in Fryslân: "Kinderen van twaalf kopen platen met hun spaargeld"

Verschillende platen in de zaak in Sneek © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Van Bruce Springsteen tot Harry Styles en Radiohead: ze zijn bijna niet meer aan te slepen. Lp's gaan als warme broodjes over de toonbank, merkt ook Robert Amsterdam van Vip Records in Sneek. "Het is de feeling die je ermee hebt."
Het blijkt dat vinylplaten steeds populairder worden. Het afgelopen jaar is het marktaandeel opnieuw gestegen. Branchevereniging NVPI meldt dan ook dat de verkoop van de platen landelijk maar liefst 30 procent is toegenomen, waarmee de trend van de afgelopen jaren werd doorgezet.
Platenbaas Robert Amsterdam in zijn zaak © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Vinyl is niet alleen een succes onder ouderen. Ook bij de jongeren blijkt het goed aan te slaan. "Het zal je verbazen wat voor mensen hier komen. Er zijn ook wel kinderen van twaalf die met hun spaargeld nog een plaat kopen", zegt Amsterdam. "Het gaat van Kate Bush naar Fleetwood Mac. Dat is zo mooi."

Zwarte pannenkoek

Amsterdam neemt de tijd voor de jongeren die toch niet weten wat zulke platen zijn, omdat ze bijvoorbeeld alleen maar naar Spotify luisteren. "Het is een grote zwarte pannenkoek waar je een naald op zet en dan begint hij te spelen."
In de winkel is de populariteit van vinyl goed te merken. "We zitten hier nu 30 jaar. De afgelopen 15 jaar wordt het echt drukker. Het is gigantisch. We verkopen ondertussen evenveel platen als cd's."

Drukte bij vinylperser

Er is ook geprobeerd om contact te krijgen met vinylperser Deepgrooves in Leeuwarden, maar die kan vanwege de drukte de media niet te woord staan. Het is een van de vele voorbeelden van drukte in de platensector.