BBB de grootste in Fryslân: "Ik moet mezelf een paar keer knijpen"

Abel Kooistra (BBB) © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De BoerBurgerBeweging (BBB) dendert Provinciale Staten binnen. De uitslag van Weststellingwerf ontbreekt nog, maar de winst van BBB is wel duidelijk. "Ik moet mezelf wel een paar keer knijpen", zegt lijsttrekker Abel Kooistra.
Kooistra had er vooraf wel rekening mee gehouden dat hij de grootste kon worden, maar hij durfde niet te voorspellen hoe groot precies. "Voor mij is dit historisch. Ik hoorde al iemand zeggen: sinds Thorbecke heeft dit niet plaatsgevonden. We schrijven geschiedenis als BBB."

Tegen het Haagse beleid

De lijsttrekker denkt wel te weten waar het succes vandaan komt. "Mensen herkennen zich niet in het huidige Haagse beleid. Ik denk dat dit de belangrijkste reden is dat mensen BBB stemmen."
Maar het is niet alleen door het sentiment in het land dat BBB zo goed scoort, zegt de lijsttrekker. "We hebben het niet cadeau gekregen, Caroline (van der Plas, red.) heeft hartstikke goed werk geleverd in de Tweede Kamer. Ze heeft de politiek dichter bij de mensen gebracht."
Abel Kooistra en Caroline van der Plas © Omrop Fryslân
Kooistra is van mening dat BBB een eigen politieke lijn heeft die duidelijk is en die aanspreekt. "Mensen willen een andere koers, daarom stemmen ze op BBB."
De verantwoordelijkheid die nu op de schouders ligt van deze nieuwe partij in de Friese Staten is wel groot. "Maar daar staan we gewoon voor aan de lat. Ik voorzie daar geen problemen in."

Hoe nu verder

Kooistra wil nog niets zeggen over hoe hij straks verder wil met het vormen van een college. "We willen niet van tevoren alles al inkleuren. We hebben eerst een vergadering binnen onze eigen partij." Hij staat wel open om met alle partijen te praten. "Maar wij moeten eerst maar zien hoe de knikkers verdeeld zijn."
BBB wil ook nog niet vooruitlopen op het aantal gedeputeerden dat de partij in het college wil. Kooistra is in ieder geval van plan zijn club mensen bijeen te houden. Hij wil niet dat de fractie uit elkaar valt, zoals met Forum voor Democratie gebeurde na de vorige verkiezingen.
Prioriteit nummer één is dat wij alle neuzen dezelfde kant op houden. Geen gesteggel in de fractie.
Abel Kooistra
"Prioriteit nummer één is dat wij alle neuzen dezelfde kant op houden. Geen gesteggel in de fractie", geeft hij aan. "Bij twijfel hebben we mensen niet op de lijst gezet."
"We zijn al meer dan anderhalf jaar onderweg met deze groep", zegt hij. "We hebben trainingen gehad over debatten, over campagne, over media. Natuurlijk moeten sommige mensen nog wat worden bijgespijkerd, hier hadden we niet helemaal rekening mee gehouden."
Femke Wiersma (BBB) © Omrop Fryslân
Femke Wiersma gaf eerder al aan graag voor de BBB in Gedeputeerde Staten te willen. Wiersma denkt net als Kooistra dat de partij verantwoordelijkheid in het bestuur aankan.
Het is volgens haar een bewuste keuze geweest om niet aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Maar intussen kan de partij het wel aan: alles is voorbereid en de lijsten zijn lang genoeg. BBB heeft het niet over zich heen laten komen, zegt Wiersma.
Femke Wiersma en Abel Kooistra op een bijeenkomst © Omrop Fryslân
Kijk voor alle informatie en al het nieuws over de Statenverkiezingen op Omropfryslan.nl/ferkiezingen.