liveblog | 16 maart

OVERZICHT: Dit was de verkiezingsavond in Fryslân

  • BBB is tot nu toe de grootste in alle Friese gemeenten;
  • Van 16 gemeenten is de uitslag bekend, het wachten is nog op 2 gemeenten;
  • Alleen Leeuwarden en Weststellingwerf moeten nog een uitslag melden
  • Analisten zijn het eens: de verkiezingen van 2023 zijn nu al 'historisch';
  • Alle uitslagen zijn op deze kaart te zien.
Laatst bijgewerkt: 16 maart, 06:48 uur
donderdag 16 maart
06:15

Einde van dit liveblog

Daarmee zijn we aan het einde van dit liveblog gekomen.
Omrop Fryslân besteedt donderdag op radio nog aandacht aan de verkiezingen en de uitslagen.
De laatste verkiezingsuitslagen voor Provinciale Staten en de uitslag voor het Wetterskip brengen we in een nieuw liveblog.
05:33

De uitslagen zijn nog steeds niet compleet

De uitslagen van twee Friese gemeenten ontbreken nog altijd: Weststellingwerf en Leeuwarden. Tot de uitslag van die twee gemeenten ook bekend is, zijn de volledige percentages, zetels en opkomstcijfers nog niet bekend.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft rond 02.30 uur bekend gemaakt dat gemeenten mogen stoppen met tellen als het niet meer lukt. Of dat in Leeuwarden en Weststellingwerf het geval is, is niet door deze gemeenten gecommuniceerd.
De telling verliep langzamer dan voorgaande jaren. Diverse gemeenten in het land hebben laten weten tijdelijk te stoppen met tellen omdat de mensen moe waren. Deze gemeenten moesten wel aan eisen voldoen, donderdag wordt het tellen weer opgepakt.
Twee Friese gemeenten moeten nog © Omrop Fryslân | ANP
03:51

CDA-voorzitter sluit coalitie toch niet uit

Hoewel het CDA afstevent op een flink verlies, sluit de voorzitter van de provinciale afdeling niet uit dat het CDA weer in een coalitie deelneemt. "Ik denk dat de inhoud centraal moet staan", zei Theo Joosten eerder op de avond. "Wat is er mogelijk en wat kun je samen bereiken? Als we veel kunnen bereiken, zou ik niet weten waarom we niet mee zouden doen."
CDA-voorzitter Theo Joosten © Omrop Fryslân
03:40

Ruim 34% voor BBB in De Fryske Marren

De BBB is in tot nu toe zestien Friese gemeentes de grootste. In De Fryske Marren pakt de partij van lijsttrekker Abel Kooistra 34,2 procent van de stemmen.
FNP is de tweede partij in die gemeente, met 9,9 prosint. Dat is een klein verlies, want het was 12,5.
Derde is CDA, die partij krijgt in De Fryske Marren 9,3 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was dat nog meer dan het dubbele (19,8).
© Omrop Fryslân / ANP
03:25

Gemeenten mogen stoppen met tellen

Het tellen van de stemmen gaat zo moeilijk dat het ministerie van Binnenlandse Zaken instructies heeft verspreid voor gemeenten die het tellen tijdelijk willen staken. Als de tellers te moe zijn, mag de burgemeester besluiten om het tellen tijdelijk te staken.
Eigenlijk is het de bedoeling dat de tellers in ieder geval vaststellen hoeveel stemmen er op iedere partij zijn uitgebracht. Dit zijn ook de gegevens waar de prognose van persbureau ANP op wordt gebaseerd. Maar het ministerie zegt dat daarvan afgeweken kan worden. Het belangrijkste is dat de telling zorgvuldig verloopt, zegt het ministerie in een e-mail die in handen is van het ANP.
Verschillende gemeenten hebben al laten weten dat ze van plan zijn om de telling op te schorten omdat de tellers te moe zijn, schrijft het ministerie. Ze moeten het tellen donderdag hervatten. Dat hoeft niet per se dezelfde ploeg te zijn als op woensdag heeft geteld.
03:00

BBB in Ooststellingwerf vier keer zo groot als nummer 2

Tot nu toe is er niet één Friese gemeente waar de overmacht van BBB groter is dan in Ooststellingwerf. Daar is die partij vier keer zo groot als de nummer 2.
BBB heeft 39,6 procent van de stemmen. De PvdA is de tweede partij, met 9,0 procent van de stemmen. GroenLinks is de derde partij in Ooststellingwerf, met 6,2 procent.
© Omrop Fryslân / ANP
02:39

BBB pakt kwart van alle stemmen in Heerenveen

Nog vier gemeenten te gaan. Heerenveen gaat ook naar de BBB (24,9%). Tweede partij is daar de PvdA (13,3%), en de VVD is de derde partij (9,0%).
© Omrop Fryslân / ANP
woensdag 15 maart