Renovatie op stapel bij Cambuur, Heerenveen dichtbij behouden Nunnely

sc Hearrenfean - SC Cambuur © Omrop Fryslân
Er lijkt een renovatie aan te komen bij SC Cambuur. Maar liefst negentien spelers hebben een aflopend contract. Bij sc Heerenveen gaat het om negen voetballers.
Voetbalclubs moeten de contracten van spelers (met een aflopend contract) voor 1 april formeel opzeggen. Als de clubs dat niet doen, kunnen de spelers hun contract nog opzeggen voor 15 mei. Gebeurt dat niet, dan wordt het contract automatisch met een jaar verlengd tegen dezelfde voorwaarden.

Dit binne de ôfrinnende kontrakten by sc Hearrenfean

Bijzonderheden:
Keepers:
Xavier Mous
Jan Bekkema
Verdedigers:
Joost van Aken
Jeffrey Bruma Gaat Heerenveen verlaten
Timo Zaal Twee opties: of verlengd en dan verhuren of contract opzeggen
Middenvelders:
Rami Al Hajj
Aanvallers:
Antoine Colassin Wordt gehuurd van Anderlecht en keert terug
Sydney van Hooijdonk Wordt gehuurd van Bologna en keert terug
Ché Nunnely Contract wordt verlengd bij het spelen van een x-aantal duels.
Technisch manager Ferry de Haan: "De jongens bij wie het contract al eens verlengd is, krijgen te horen dat hun contract wordt opgezegd. In ons geval geldt dat voor keeper Jan Bekkema, Joost van Aken en Rami Al Hajj. Maar daar hoef je nog geen conclusies aan te verbinden, we gaan op korte termijn met deze jongens in gesprek."
Ga er maar vanuit dat Ché hier volgend seizoen ook speelt
Technisch manager Ferry de Haan over Ché Nunnely
De transfervrije Ché Nunnely kwam na lang blessureleed in de winterstop naar sc Heerenveen. De aanvaller tekende een contract voor een half seizoen, maar wel met de optie om eventueel langer te blijven.
Ferry de Haan: "Ché wilde zich niet definitief vastleggen zonder te weten of hij hier enig perspectief heeft. Daarom hebben we de afspraak gemaakt dat bij een x-aantal wedstrijden zijn contract automatisch wordt verlengd."
De technisch manager van de Feansters wil niet zeggen om hoeveel wedstrijden het gaat. Maar: "Daar zit hij al bijna op, dus kan je ervan uitgaan dat Ché hier volgend seizoen ook speelt."
Ché Nunnely speelt waarschijnlijk ook volgend jaar voor Heerenveen. © Orange Pictures
Heerenveen gaat op korte termijn om tafel met Xavier Mous, Al Hajj en Van Aken. De kans dat Jeffrey Bruma blijft, is klein.
Ferry de Haan: "De insteek van de komst van Jeffrey was helder. Hij is gehaald als vervanger van de geblesseerde Sven van Beek. Financieel gezien is een langer verblijf ook niet haalbaar. Zo realistisch moet je zijn."
Sydney van Hooijdonk en Antoine Colassin zijn gehuurd en gaan na dit seizoen terug naar hun eigen club. "Bij Antoine is er nog wel een koopoptie in zijn contract", zegt De Haan. "Maar daar gaan we niet in mee."
Etiënne Reijnen is de nieuwe technisch directeur van Cambuur © Dijks Fotografie
De situatie bij SC Cambuur ligt er anders bij. Vijftien spelers hebben een aflopend contract. Daarnaast zijn er vier huurlingen (João Virgínia, Felix Mambimbi, Mimoun Mahi en Remco Balk) die normaal na dit seizoen terugkeren naar hun club.
Dat brengt het totaal op negentien spelers die nog niet weten waar ze voor volgend seizoen aan toe zijn. Er ligt een grote opgave voor Etiënne Reijnen, die na dit seizoen begint als technisch directeur bij de Leeuwarders.
Hij zal moeten besluiten over opties in contracten van onder andere Maxim Gullit, Brett Minnema en Roberts Uldrikis. En over of de club verder wil met spelers als Mitchel Paulissen, Robin Maulun en Doke Schmidt. Van hen lopen de contracten af.
Richting de zomer neem ik geen enkele verantwoordelijkheid.
Aftredend technisch manager Foeke Booy
Omdat Reijnen nu nog assistent-trainer is bij PEC Zwolle en nog niet is begonnen bij Cambuur, wil hij nog niet praten over zijn werkzaamheden in Leeuwarden.
De huidige technisch manager, Foeke Booy, wil ook niets kwijt over wie de club wel en niet verder wil. Het contract van Booy wordt niet verlengd, waardoor hij geen besluiten meer neemt. "Richting de zomer neem ik geen enkele verantwoordelijkheid. Ik ga niet over mijn graf regeren."

Dit zijn de aflopende contracten bij SC Cambuur

Bijzonderheden:
Keepers:
Robbin Ruiter
João Virgínia Wordt gehuurd van Everton en keert terug
Brett Minnema Cambuur heeft een optie om te verlengen
Verdedigers:
Doke Schmidt
Sai van Wermeskerken
Maxim Gullit Cambuur heeft een optie om te verlengen
Calvin Mac-Intosch
Middenvelders:
Ben Rienstra
Jamie Jacobs Contract wordt met een jaar verlengd als Cambuur handhaaft
Mees Hoedemakers Gaat Cambuur verlaten
Robin Maulun
Navarone Foor
Mitchel Paulissen
Aanvallers:
Roberts Uldrikis Cambuur heeft een optie om te verlengen
Bjørn Johnsen
Mimoun Mahi Wordt gehuurd van FC Utrecht en keert terug
Remco Balk Wordt gehuurd van FC Utrecht en keert terug
Felix Mambimbi Wordt gehuurd van Young Boys en keert terug
David Sambissa Gaat Cambuur verlaten
In de zoektocht naar iemand die helderheid kan geven over de plannen van Cambuur, komen we uit bij algemeen directeur Ard de Graaf. Technische zaken zitten niet in zijn takenpakket, maar: "Gerald van den Belt en ik zijn verantwoordelijk als directie, dus mag je van ons verwachten dat wij dat oppakken."
De Graaf wil niet ingaan op spelers die de club wel behouden. "We hebben die besluiten nog niet genomen, maar we zijn er wel over in gesprek. Dat zullen we eerst delen met de betrokken mensen."
Daarbij krijgt de directie van de club hulp van Reijnen, ondanks dat hij nu bij PEC Zwolle werkt. "Op de achtergrond is Etiënne er ook mee bezig", vertelt De Graaf.
Mees Hoedemakers gaat weg bij Cambuur © Orange Pictures
Bij de spelers met een aflopend contract zitten veel spelers die al jaren bij Cambuur spelen, zoals Mees Hoedemakers, Robin Maulun en Mitchel Paulissen. Van Hoedemakers is al duidelijk dat hij vertrekt na dit seizoen.
Nadat een overstap naar FC Utrecht afgelopen zomer niet doorging, besloot Hoedemakers dat hij komende zomer gebruik wil maken van zijn status als transfervrije speler. Ook David Sambissa verlaat de club na dit seizoen. Trainer Sjors Ultee ziet het niet in hem zitten.
Van de spelers met een optie in het contract ligt de bevoegdheid om die te lichten in bijna alle gevallen bij de club. Behalve bij Jamie Jacobs. Als Cambuur zich handhaaft in de eredivisie, wordt zijn contract automatisch met een jaar verlengd.
Er is ook een scenario dat de ploeg van Ultee het niet redt om in de eredivisie te blijven. In dat geval zullen er mogelijk nog meer spelers vertrekken, omdat ze niet in de eerste divisie willen spelen.
Zeker is wel dat daar in de contracten van spelers rekening mee is gehouden. Mocht de club degraderen, dan zullen salarissen van spelers lager worden, vertelt De Graaf. "Als je dat bij een club als Cambuur niet opneemt in een contract, doe je dat niet goed. We houden met alle scenario's rekening."