Familie omgekomen Tara stelt rederij aansprakelijk voor tekortschieten bij controle van Risico

De Risico, het schip waarop het ongeluk gebeurde © ANP
Rederij Vooruit is tekortgeschoten bij de controle van het zeilschip Risico. Op dat schip brak afgelopen jaar een giek en daarbij kwam de 12-jarige Tara om het leven.
De reder had proactief moeten controleren of het schip wel voldeed aan alle eisen en of alle certificaten wel in orde waren. De reder wordt daarom aansprakelijk gesteld door de ouders van Tara, zo staat in een brief die Omrop Fryslân heeft.
Het schip had niet mogen uitvaren, zo blijkt uit een rapport van de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, waaruit de Leeuwarder Courant citeert. Advocaat Herman Zandijk van de familie vindt het dan onbestaanbaar dat de rederij niet heeft ingegrepen. "De reder hoort passief en actief te informeren bij de eigenaren of certificaten geldig zijn. Ze zijn hierin tekort geschoten."

Verantwoordelijkheid

Maar ook de schipper heeft verantwoordelijkheid, zegt Zandijk: "Bij aanvang van iedere trip moet de schipper een rondje op zijn schip maken om te kijken wat de staat is. Of zijn tuigage goed is en vooral ook kijken naar scheurvorming."
Een still uit een filmpje gemaakt door een van de reisgenoten van Tara © Omrop Fryslân
Op een filmpje dat Zandijk heeft gekregen van een klasgenote is volgens Zandijk duidelijk te zien dat er een grote scheur in de giek zit. "Dat is gemaakt zo'n vijf minuten voor het noodlottige ongeval. Je ziet kinderen die aan het genieten zijn, maar ook die giek met een grote scheur."
Op dat moment zitten zo'n vijf kinderen onder de giek. Vlak nadat die van het dek gegaan zijn is de giek geknapt met fatale gevolgen. "Het had veel ergers kunnen zijn", zegt Zandijk, "alleen heeft de familie van Tara daar helemaal niets aan."
Vooral over het feit dat hun dochter tijdens een schoolreis vervoerd is op een schip waarvan bekend had moeten zijn dat het niet uit mocht varen.
Advocaat Zandijk
Hij wil dat het filmpje wordt meegenomen in het strafrechtelijk onderzoek en ook wordt opgestuurd naar onderzoeksinstituut TNO in Delft. "Zij kunnen dit meenemen in hun onderzoek."

Geschokt

De ouders van Tara zijn geschokt door het nieuws van de verlopen certificaten. Zandijk: "Vooral over het feit dat hun dochter tijdens een schoolreis vervoerd is op een schip waarvan bekend had moeten zijn dat het niet uit mocht varen."
De ILT heeft inmiddels een website geopend waarop te zien is of een zeilschip alle certificaten heeft.
Rederij Vooruit was nog niet beschikbaar voor een reactie.
Verslaggever Hayo Bootsma over de zaak