Toch overeenstemming over bijdrage bedrijven aan brede sluis Kornwerderzand

De slûs by Koarnwertersân © Omrop Fryslân
De provincie Fryslân en het bedrijfsleven zijn het toch eens geworden over een bijdrage van bedrijven van 26,5 miljoen aan de verbreding van de sluis van Kornwerderzand.
Gedeputeerde Avine Fokkens en de betrokken bedrijven zouden enkele weken geleden al feestelijk een akkoord ondertekenen. Die bijeenkomst werd toen echter op het allerlaatste moment geschrapt, omdat een aantal bedrijven van Urk het niet eens was met het hogere tarief dat ze zouden moeten betalen.
"Er was een kink in de kabel. Ik kon toen niet anders dan op de rem trappen, maar gelukkig is die kink in de kabel inmiddels opgelost", zegt een opgeluchte gedeputeerde Fokkens.

Bedrijven maakten bezwaar

Met het hogere tarief voor de brede sluis zou een beperkt aantal bedrijven van Urk veel meer moeten betalen dan nu. Deze bedrijven hebben bezwaar gemaakt. Na gesprekken met een bemiddelaar en de gemeente Urk is er nu een oplossing gevonden.
"Er zijn kotters die eigenlijk te diep steken voor de huidige sluis, maar met hulpmiddelen als een luchtband en een bok de sluis toch kunnen passeren. Het gaat maar om een paar passages per jaar. Met hen is afgesproken dat ze hetzelfde blijven betalen, zolang de schepen niet breder en langer worden dan nu", legt Fokkens uit.

200 miljoen euro

De gedeputeerde kan goed leven met deze uitonderhandelde formule."Ik ben blij dat iedereen weer aan boord is. Als de andere bedrijven hiermee kunnen leven, en dat hebben ze gezegd, dan ga ik ook graag akkoord."
Fokkens streeft er nu naar om zo snel mogelijk een nieuwe bijeenkomst te organiseren voor de ondertekening van de overeenkomst, bij voorkeur in aanwezigheid van de Urkers.
De marktbijdrage van de bedrijven is nodig om een gat dat er nog was in de begroting van de brede sluis van Kornwerderzand te dichten. De kosten van een nieuwe bredere sluis bij Kornwerderzand worden geschat op 200 miljoen euro.
Deputearre Avine Fokkens