Dassenburcht maakt treinverkeer bij Koudum-Molkwerum maanden onmogelijk

Een das © Shutterstock
Door een dassenburcht onder het spoor bij station Koudum-Molkwerum is er tot juni geen treinverkeer mogelijk tussen Workum en Stavoren. Dat zegt Harrie Bosma van de Zoogdierenwerkgroep Fryslân. Hij was in het verleden adviseur van spoorbeheerder ProRail.
De dassenburcht bestaat uit tientallen holen. Het risico is groot dat het spoor verzakt, omdat door de druk van een passerende trein de holen zomaar ineens kunnen instorten. Dassen zijn een beschermde diersoort en kunnen niet zomaar worden aangepakt.
Mogelijk tot juni geen treinverkeer tussen Workum en Stavoren door dassen
Volgens Bosma zitten de dieren er al minstens acht jaar. Hij vindt dat ProRail veel te laat is met het nemen van maatregelen. "We hadden verwacht dat zij al eerder zouden ingrijpen. Je mag ze verstoren met een vergunning en dan had het niet zover hoeven te komen."
Probleem is nu dat de dassen de komende maanden niet verstoord mogen worden, omdat dit de periode is dat ze jongen krijgen. Dat kan nog wel tot juni duren, zegt Bosma. Tot die tijd moeten reizigers tussen Workum en Stavoren met bussen worden vervoerd.
Harrie Bosma van de Zoogdierenwerkgroep Fryslân
Woordvoerder Aldert Baas van ProRail zegt dat ze niet te laat begonnen zijn met het aanpakken van de dassen. "Tot voor kort waren de dassen geen probleem zoals ze nu zijn. De das is in opkomst in Nederland. Zolang de dieren geen probleem vormen, gaan we ze niet verstoren. Het zijn beschermde dieren, dus je mag niet zomaar iets doen. En de maatregelen die je moet nemen zijn best ingewikkeld, voordat ze effect hebben."
Hij zegt dat ze het dassenprobleem graag eerder hadden opgelost, maar dat dat niet mogelijk was door andere marktpartijen. "Wij moeten zoiets op de markt brengen in een aanbesteding. Die hebben we dit najaar niet rond gekregen met aannemers. Dan moet je opnieuw op zoek naar uitvoerders."
In warskôgingsboerd by it stasjon fan Koudum/Molkwar © Omrop Fryslân/Remco de Vries
"Als je iets aanbesteedt en je krijgt niet de inschrijvingen die je nodig hebt, dan kun je het werk niet uitvoeren", legt Baas uit. "Nu zijn we aangekomen in het seizoen dat ze jongen krijgen, dan mag je niets doen."
Op de vraag of er geen bedrijven beschikbaar waren die dat op korte termijn wilden aanpakken, antwoordt Baas: "Niet tegen de voorwaarden en de mogelijkheden die wij hebben."
Hij zegt dat dit ook een leermoment is voor ProRail wat dassen betreft. "Het is ontzettend vervelend voor reizigers dat dit nu speelt. Tegelijkertijd is het ook het moment om een oplossing te vinden die echt werkt en overal in Nederland toegepast zou kunnen worden."
Woordvoerder Aldert Baas fan ProRail