Ster voor veilig buitengebied Noardeast-Fryslân en Dantumadiel: "Maar nu niet gaan rusten"

Het certificaat, uitgereikt door Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) © RTV NOF, Bote Sape Schoorstra
De gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân hebben maandagavond haar eerste ster uitgereikt gekregen voor het project Veilig Buitengebied, een primeur voor beide gemeenten. Zij zijn daarmee de eersten in Noord-Nederland.
Burgemeester Agricola fan Dantumadiel is blij met de ster: "Het is leuk zo'n ster, maar we moeten nu niet op onze lauweren gaan rusten. We moeten hiermee aan de slag."

"Ondermijning is overal"

Zo'n vijftig belangstellenden bezochten maandagavond het gemeentehuis in Damwâld. Hier kregen ze een interessant programma met onder andere een bijdrage van gastspreker Mick van Wely, journalist van de Telegraaf en RTL.
"Onderschatting en naïviteit zijn twee kernwoorden, binnen het containerbegrip ondermijning", zegt Van Wely. "Het is gewoon overal, ook in het Noorden. Het zal niet op de schaal zijn als in Brabant en Limburg, maar ook hier zie je wel de groter wordende invloed van de misdaad."
Daarnaast gaf de brandweer een uitleg over het gevaar van synthetische drugslabs. Daarnaast stond de gloednieuwe mobiele escape room van de brandweer, vol met 'gevaren' van een huiskamer inrichting, voor het gemeentehuis. Mensen konden daarin ervaren hoe het is om met rook in aanraking te komen.
Blijf alert op signalen, het vind vaak plaats in het verborgene.
burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân
Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel en Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân kregen de Veilig Buitengebied Ster uitgereikt uit handen van Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Met deze ster zijn zij de eerste gemeenten in Noord-Nederland die zorg dragen voor een veilig buitengebied. Beide burgemeesters zijn het er wel over eens dat er nog een slag te slaan is. "Het is ook voor een groot deel in het verborgene, dus wij weten het niet", zegt burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân.
"Waar het om gaat is dat we met z'n allen, de politie, maar ook burgemeesters, ambtenaren, raadsleden, wethouders, de mensen van onze buitendienst, alert moeten zijn op signalen. Wij moeten proberen dat bij elkaar te brengen, zodat de informatie daar komt, waar er iets mee gedaan kan worden."
Veilig Buitengebied is een vervolg op de bijeenkomst Boef zoekt Boer en attendeerde de inwoners, bedrijven, instanties, van vooral buitengebied op de gevaren van criminaliteit en hoe dit aan te pakken. Daar zijn nu afspraken over gemaakt met onder andere gemeentes, politie, brandweer, landbouw- en natuurorganisaties.