Jongeren spelen in toneelstuk 'Kibboets op de klei'; verhaal over dromen

Lieke Venema is blij met haar rol © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Na een boek, een driedelige serie van FryslânDOK en een tentoonstelling komt er nu een toneelstuk over 'Kibboets op de klei'. Het verhaal over joodse jongeren die dromen van een nieuw leven in Palestina wordt op vier locaties gespeeld in Franeker.
Het stuk is gebaseerd op het boek met dezelfde titel van Auke Zeldenrust en gaat over joodse jongeren die zich tussen 1934 en 1941 voorbereiden op emigratie naar Palestina. Op de klei leren ze hoe ze moeten op de boerderij. Als de oorlog uitbreekt, verandert alles.
Regisseur Job de Roo © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De voorstelling begint in Theater De Koornbeurs, daarna wordt het publiek meegenomen langs belangrijke historische locaties die het verhaal vertellen. "Het publiek wordt in groepen verdeeld en verplaatst in huifkarren met een trekker", zegt regisseur Job de Roo. Hij werkte eerder met Zeldenrust aan de voorstelling 'De Joodse Bruiloft'.
De voorstelling voegt volgens hem iets toe aan het verhaal. "Omdat het op locatie is. We maken het verhaal voelbaar voor publiek. Je wordt meegenomen naar de plekken waar het allemaal heeft plaatsgevonden."
Het stuk wordt gespeeld door jonge mensen, dat is een bewuste keuze. "Het is een theatervoorstelling over dromen van jongeren, gespeeld door jongeren met een droom om te spelen. Het gaat voor mij over het hebben van een droom en daar hard voor willen werken."
Lieke Venema is een van hen. Ze is 18 jaar en speelt al jaren bij jeugdtheaterschool Meeuw. "Het is mijn droom om te spelen, ik wil naar de toneelschool."
Bij de repetitie
'Kibboets op de klei' wordt toneelvoorstelling
'Kibboets op de klei' gaat op 30 maart in première en speelt tot en met 4 mei. Meer informatie is te vinden op www.stichtingwolf.nl.