Drie nominaties Omrop Fryslân voor Regiohelden

Twee kibboetsbewoners bij de Twa kibboetsbewenners by de tuinderij © Fries Film & Audio Archief
Drie programma's van Omrop Fryslân zijn genomineerd voor de jaarlijkse Regiohelden. Dat zijn landelijke prijzen voor de beste regionale producties.
De Friese kanshebbers zijn de driedelige Fryslân DOK-serie Kibboets op de klei, de zesdelige online-reeks Gaming in Fryslân en jong talent Sven Nagel die werkt voor het educatieve Tsjil. Hij is genomineerd in de categorie nieuwkomer en maakt onder andere bijdrages voor Tiktok en Youtube.
"Ik had niet verwacht dat mijn naam ingestuurd zou worden, laat staan dat ik zou worden genomineerd", zegt Nagel. Hij denkt dat het komt door zijn vernieuwende ideeën. Een van die ideeën was om in te spelen op reacties op een populaire Tiktok die hij heeft gemaakt.
Kinderen konden reageren in welk dorp zij woonden en de presentatoren zijn die dorpen afgegaan. "Dan voelen kinderen zich meer verbonden, als de presentatoren in het echt hun gezicht laten zien."
Sven Nagel © Omrop Fryslân
Sven Nagel

Andere nominaties

'Kibboets op de klei' gaat over een Joodse kibboets in Franeker. Van 1934 tot 1941 leerden jonge mensen daar wat ze moesten weten als ze boer zouden worden in Palestina. Filmbeelden doken op bij het Fries Film en Audio Archief. Programmamaker Gerard van der Veer en cameraman Gerko Jonker volgden Syds onder andere naar Israël op zoek naar oud-kibboets-bewoners.
'Gaming yn Fryslân' is gemaakt door van Lars Hoekstra De gaming-industrie wint snel aan betekenis. Wat voor velen nog een mysterieuze wereld lijkt, is voor anderen een serieuze bezigheid. Omrop Fryslân portretteert zes Friese gamers.
Wie de Regiohelden hebben gewonnen, wordt op 20 april bekendgemaakt.