Beide verdachten van explosie Oosterwolde vrijgelaten; onderzoek gaat door

Schade na de explosie © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De beide verdachten van de explosie zaterdag in een appartementencomplex in Oosterwolde zijn voorlopig vrijgelaten. Er is proces-verbaal tegen ze opgemaakt en er wordt gekeken of ze verder vervolgd moeten worden door justitie.
Zondag werd een 26-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. De politie hield die dag ook een tweede verdachte aan, een 21-jarige man uit Oosterwolde.
Hij wordt verdacht van het veroorzaken van de explosie aan de Gijenham. Hij raakte gewond en omdat hij behandeld wordt voor zijn verwondingen zat hij niet vast. De politie ziet op dit moment geen aanleiding om de beide mannen verder te horen.
De schade na de explosie © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het gebouw in Oosterwolde raakte flink beschadigd. Door de kracht van de explosie kwam de gevel van de woning waar het gebeurde naar buiten. Het gebouw moest worden ontruimd, zo'n 20 bewoners hebben op andere plekken overnacht.
Waarschijnlijk kunnen de meeste bewoners dinsdag weer naar huis. Drie van de dertien woningen zijn zo erg beschadigd dat er voor de bewoners op zoek wordt gegaan naar een tijdelijk ander onderdak, meldt WoonFriesland.
De politie heeft inmiddels kort onderzoek gedaan op locatie en bevestigt dat het om een gasexplosie ging. De toedracht van de explosie is nog onduidelijk, daar wordt nog onderzoek naar gedaan.
Er is ook een hennepkwekerij aangetroffen in het appartementencomplex, maar die was niet in de woning waar de explosie was, maar in een andere woning in het gebouw.