Stemmal en soundbox helpen blinden en slechtzienden bij het stemmen

Een stemmal met soundbox © ANP
Op het stembureau in het gemeentehuis in Smallingerland staat dit jaar voor het eerst een 'stemmal', daarmee kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen. Sietske de Vries uit Drachten is slechtziend en ze heeft zich hier jaren hard voor gemaakt.
"Bij een stemmal komt er een mal, eigenlijk een houten plaat, over het stembiljet en er zitten gaatjes in bij de namen die je met het rode potlood kunt inkleuren", legt Sietske de Vries uit. "Er zit ook een soundbox bij met koptelefoon die de kandidaten en de bijbehorende nummers opnoemt. In braille kun je dan het nummer vinden en het hokje inkleuren. Maar ik lees geen braille, dus van tevoren zoek ik thuis uit welke partij ik op wil stemmen en tel ik welk hokje daarbij hoort."
Woensdag zijn 97 procent van de stembureaus toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking, dat blijkt uit cijfers van de NOS en de regionale omroepen. In Fryslân is dat dit jaar 99,3 procent. Die cijfers gelden voor toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Voor mensen met een andere soort beperking zoals blindheid of doofheid, is stemmen nog vaak moeilijk. Er moet verplicht een leesloep zijn, maar dat is voor de meesten niet genoeg.
Eerder hielp haar man bij het stemmen, maar hij is drie jaar geleden overleden. Daarna vroeg ze of iemand van het stembureau haar kon helpen. "Die persoon kan in theorie van alles invullen dat ik niet zie en waar ik het niet mee eens ben."
Ze is er blij mee dat het nu eindelijk geregeld is. "Het is heel belangrijk, om zelfstandig te blijven."
Kijk voor alle informatie en al het nieuws over de Statenverkiezingen op Omropfryslan.nl/ferkiezingen.