Nieuwe Friese munt voor vrijheid en echtheid: zilveren Friling

Friling © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De nieuwe Friese munt, de Friling, heeft als doel om de lokale economie te versterken en ons onafhankelijk te maken van de financiële wereld met al zijn crisissen.
Zondag werd de Friling gepresenteerd in het gebouw met de koepel in Leeuwarden waarin eerder de Friesland Bank zat. De munt met een dagkoers van 21 euro is populair. Er zijn al bijna 6.000 van verkocht. En op de presentatie kwamen meer dan driehonderd man af. Het is een initiatief van de coöperatieve organisatie Frij Fryslân.
Zilveren Friling met veel symboliek © Frij Fryslân
"Wij denken dat het belangrijk is dat wij weer teruggaan naar authenticiteit. Een zilveren munt is voor de Friezen altijd al belangrijk geweest", zegt Pi Veenstra van Frij Fryslân. "Maar ook in deze tijd van onduidelijkheid in het bankwezen, denken wij dat een echte waarde belangrijk is. Daarnaast is de Friling ook een statement voor vrijheid en echtheid."
In de rij voor een bestelling van de nieuwe Friese munt © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Verandering gaat in kleine stapjes, want een grote factor zal de Friling eerst nog niet zijn in de financiële wereld. "Wij zitten in een transitie op de hele wereld naar een ander type gemeenschap dan we gewend zijn", legt Veenstra uit. "Een maatschappij waarin de zaken menselijk en echt zijn en niet synthetisch of onzichtbaar en zo."
Op de Friling staan veel symbolen voor vrijheid en geschiedenis: een ooievaar, een landkaart van het oude Fryslân, koeien, een skûtsje en de Friese vlag met pompeblêden. Het woord friling zelf is Oudfries voor vrij man of mens.
Presentatie van de Friling