Specht vernielt splinternieuw clubgebouw van kaatsvereniging De Cannegieter in Balk

Schade aan het gebouw van kaatsvereniging De Cannegieter in Balk © Facebook K.V. Cannegieter
Het leek zo mooi voor kaatsvereniging De Cannegieter in Balk, een nieuw clubgebouw van 130 000 euro met een buitenkant van steigerhout. Maar een specht had andere plannen. Het gebouw, nog geen twee jaar oud, heeft er grote gaten en de vereniging weet niet wat ze er mee aan moeten.
"Het begon eigenlijk vorige zomer, toen zagen we allemaal witte plekken op het grijze gebouw", vertelt voorzitter en oud PC-kaatser René Anema. "Dan denk je eerst aan insecten of andere dingen maar toen werd het aantal gaten zo groot, dat we dachten: dat kan wel eens een specht zijn."

Gaten zo groot als een vuist

Het duurde even voordat de vereniging zeker wist dat de specht de oorzaak van de schade was. De beesten waren zo schuw dat elke keer dat de leden het gebouw wilden checken, het beest weer weg was. De gaten zijn inmiddels zo groot als een vuist geworden. "Daar kun je niet zomaar wat plamuur indrukken", zegt Anema.
Waarom de specht het gebouw aanzag voor een boom is volgens Anema niet duidelijk. Hij werkt op middelbare school Aeres in Heerenveen en vroeg aan de docenten groen of zij het wisten. "De ene zegt dat hij lawaai maakt voor een voruwtje, de ander zegt dat het waarschijnlijk denkt dat er insecten achter het hout zitten."

Buks

Van alles heeft de club al geprobeerd om het beest weg te krijgen. Nepspechten van 50 euro per stuk hangen aan het gebouw om de vogel af te schrikken. "Als dat een beetje schade kan verhelpen hebben we dat ervoor over. Maar nu zit het gewoon aan de andere kant te hakken."
De vereniging heeft een aanvraag gedaan voor subsidie om de gaten dicht te krijgen of de planken te vervangen want voor de zomer willen ze het weer mooi hebben. Veel vertrouwen heeft Anema er overigens niet in dat het mooi zal blijven: "Ik verwacht dat het een lapmiddel is want hij zal wel weer terug komen. De buks zou het beste middel zijn maar dat moeten we ook niet willen."
Anema staat open voor tips: "Want wij weten het nu even niet."