"Geen brand, wel paniek" bij explosie in Oosterwolde

Mensen op straat na de explosie in Oosterwolde © CAMJO media
Bij een gasexplosie in Oosterwolde is een flatgebouw beschadigd geraakt. Door de kracht van de explosie is de gevel van de woning waar het in gebeurde naar buiten gekomen. Eén persoon is lichtgewond geraakt.
De explosie was aan de Gijenham, in het oosten van Oosterwolde. Het incident vond plaats op de tweede verdieping van het gebouw. Vooral de zijmuur is flink beschadigd. Een van de twee bewoners heeft daarbij brandwonden opgelopen en is naar het ziekenhuis gegaan met eigen vervoer.
De brandweer kreeg de melding vlak na 18.00 uur. "Er was op het eerste moment geen brand, maar wel paniek", vertelt Jan Willem Zwart van de Veiligheidsregio Fryslân. "Het gebouw moest worden ontruimd."
Het gaat om zo'n twintig bewoners van in totaal dertien woningen. Zij worden opgevangen in het gemeentehuis.
Volgens Veiligheidsregio Fryslân bleek na inspectie dat het op dit moment onveilig is om in het gebouw te komen. Maandag praten de gemeente Ooststellingwerf en WoonFriesland verder over vervolgstappen.
Voorlichter Jan Willem Zwart van de Veiligheidsregio Fryslân over de explosie:
Flatgebouw flink beschadigd bij explosie in Oosterwolde
De toestand van het gebouw is na de explosie niet helemaal duidelijk. "Het is in ieder geval behoorlijk beschadigd. Daarom is WoonFriesland hier ook, de gemeente is er ook. We moeten kijken hoe veilig het is om naar binnen te gaan. Aan de buitenkant kun je ook zien dat stukken muren eruit geveegd zijn. En binnen zitten er ook dikke scheuren in."
De brandweer heeft de hulp ingeroepen van een team dat gespecialiseerd is in incidenten waarbij er risico op instorting is.
De flat waar het om gaat © BTB Fotografie
Over de toedracht van het incident is nog niets bekend. Dat wordt onderzocht en daarom is de locatie van het incident een plaats delict geworden. "We zoeken uit wat er precies gebeurd is."
Er was opgeschaald naar GRIP1. Daarmee kunnen de hulpdiensten de hulpverlening onderling makkelijker afstemmen. "Je gaat dan van alleen een brandweer naar ook andere diensten: politie, ambulance, maar bijvoorbeeld ook de gemeente. We hebben hier ook een coördinatiecentrum, daar hebben we ook een vergaderruimte."