Maar een klein ploegje Friese FDF-demonstranten naar protest in Den Haag

De kar van Jan Lieuwe © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Zo'n 15 boeren en sympathisanten uit het Noorden verzamelden zich zaterdag in Bant voor een demonstratie in Den Haag. Actiegroep Farmers Defence Force verkondigde eerder dat het de 'grootste demo aller tijden' zou worden.
FDF hoopte van tevoren dat er meer dan 5.000 trekkers naar Den Haag zouden rijden, maar dat laat de gemeente sowieso niet toe. Er mogen maar twee trekkers in het park staan. De gemeente kondigde zaterdagochtend een noodbevel af: trekkers worden bij de stadsgrenzen weggestuurd, om de openbare orde en veiligheid te garanderen.
De georganiseerde steun vanuit het Noorden is bescheiden. Een groepje was aanvankelijk van plan om zaterdagochtend uit Bant met tractoren naar Den Haag te rijden.
De Friese FDF-demonstranten willen hun stem laten horen in Den Haag
Maar de demonstranten uit het noorden willen geen bekeuring riskeren, daarom liet regiobeheerder Mick Tinga weten de trekkers thuis te laten. Ondanks dat kwam er zaterdag wel een trekker naar Bant.

"Grote zooi"

Eén van de Friezen die 's ochtends vroeg in Bant was, is Jan Lieuwe. Hij is met auto en kar, waar hij protestborden op heeft gezet. "Voor de stakingsdag vandaag. In een uurtje was het klaar. Wij zouden anders met de trekker, dan maar zo. Wij dachten: wij moeten wat bedenken. Dan maar auto en kar. Wat stukken hout, een paar plaatjes en posters erop en het is klaar."
Hij noemt de situatie in politiek Den Haag een 'grote bende'. ' "Eén grote zooi. Zij moeten met een oplossing komen, want dit kan zo niet."

Demo in Den Haag

Farmers Defence Force hoopte dat er zo'n 100.000 mensen naar het Zuiderpark in Den Haag komen. Voorzitter Mark van den Oever zei eerder dat het de 'grootste demo aller tijden' zou worden. De gemeente laat echter maar 25.000 mensen toe.
"Deze keer niet alleen met de boerenstandpunten, maar met alle standpunten en problemen die momenteel spelen in onze maatschappij. Van de toeslagenaffaire tot de gascrisis, tot de verzakte huizen in Groningen, tot de waterschade in Limburg. Mensen krijgen hierover bij ons op het podium een stem", zo verklaarde Van den Oever eerder.
De actie krijgt steun van Samen voor Nederland (SvNL) en politieke partijen als Forum voor Democratie, PVV en BVNL. Zaterdag is er in Den Haag ook nog een andere demonstratie: Extinction Rebellion blokkeert de A12.
Farmers Defence Force is van plan om van 12.00 tot 16.00 uur te demonstreren tegen het 'rampbeleid' van de regering, zoals ze het noemen.