Veel verkiezingsposters vernield of beklad: "Het is dit jaar veel erger"

© Omrop Fryslân
Verkiezingsposters die worden beklad, vernield, overplakt of zelfs in brand worden gestoken. Het gebeurt steeds vaker, tot grote frustratie van de vrijwilligers van de partijen die posters plakken. Vandalen hebben het voornamelijk voorzien op de vier partijen die in het kabinet zitten: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
"Het is dit jaar veel erger", zegt Sjirk Bruinsma van D66. Regelmatig moeten vrijwilligers weer op pad om vernielde borden te vervangen. Er gaat of een groot, rood kruis doorheen of er komt een sticker op. "Daar staat op 'stem ze weg'", zegt Bruinsma. "Dan denk ik, je mag best wat anders stemmen. Doe dat dan in plaats van onze posters te vernielen."
"Er zijn al heel veel vernield", zegt campagneleider Hendrik Terpstra van de VVD. "Ik weet dat ze in Waadhoeke opnieuw aan het plakken zijn geweest, maar ook dat ze het in andere gemeenten laten zitten. Want dan worden ze opnieuw vernield."
In de hele provincie worden verkiezingsposters vernield
Moedeloos wordt Terpstra er niet van. "Nee, het is een beetje treurig dat je de strijd niet in woorden kunt winnen en dan maar een ander zijn spullen vernielt. Ik zie het als een vorm van vandalisme."
Zo denkt Wim Eilering van het CDA er ook over. Als campagneleider rijdt hij rond met posters en banners. "Met name na het weekend zijn we er druk mee. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar het lijkt dan wel of hooligans of uitgaanspubliek er dan mee aan de slag gaat."
Eilering laat zich er niet door beïnvloeden. "Het is altijd leuk om campagne te voeren. Ik krijg op straat ook weinig negatieve reacties." De auto waar hij mee door de provincie rijdt, is vrij opvallend.
© Omrop Fryslân
Op de zijkant staat een grote foto van lijsttrekker Friso Douwstra van het CDA. "Ik heb er wel over nagedacht hoe mensen hier naar zouden kijken, maar tot nu toe krijg ik alleen maar duimpjes omhoog en geen middelvingers."
Terpstra denkt dat er niet veel aan te doen is. "In Leeuwarden hebben ze voorbedrukte spandoeken. Dat werkt vrij goed, alleen is daar vorig jaar al een van vernield. Het is onnodig.
"Bruinsma ziet ook liever dat de mensen die zoiets doen het gesprek aangaan." We zijn de beroerdste ook niet. Met een kop koffie kunnen we best de discussie aangaan. "
"Als CDA gaan we positief om met de bekladde spandoeken. We geven er zelf wel een leuke draai aan", schrijft raadslid Rienk Schootstra van Achtkarspelen © Rienk Schootstra