Neuropsycholoog Erik Scherder: "Bewegingsarmoede is een pandemie, maar niemand maakt zich druk"

Erik Scherder in De Bres © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het is een pandemie, maar het staat in geen enkel verkiezingsprogramma: bewegingsarmoede. Dat moet anders, zo zei de beroemde neuropsycholoog Erik Scherder donderdagavond bij een politieke discussie in debatcentrum De Bres in Leeuwarden. "Ik verbaas me erover dat het zo stil blijft."
Scherder maakt zich zorgen over het feit dat mensen veel te weinig bewegen. Dat leidt tot ziektes als obesitas en hartaandoeningen. Regelmatig trekt hij in Den Haag aan de bel. "Het is verbazingwekkend. Corona werd direct als een pandemie gezien en als zodanig behandeld. Maar bewegingsarmoede is al sinds 2012 officieel een pandemie maar daar doet men niks mee."
In 2016 bleek dat in de wereld meer mensen stierven aan zitten dan aan roken. "Daar kunnen we simpel iets tegen doen. Gewoon wandelen en fietsen en dan niet op een elektrische uiteraard."

Halfuur zitten, drie minuten bewegen

In De Bres riep hij de aanwezige politici en provinciale bestuurders op om in actie te komen. "Laat het hier in Fryslân beginnen, hier wonen stoere mensen. Die doen wat ze willen doen en trekken zich niks van anderen aan."
Volgens Scherder hoeft het allemaal geen geld te kosten. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de gezondheid er al op vooruitgaat als je na een halfuur zitten drie minuten gaat bewegen en dat herhaalt."

41 miljoen kinderen met obesitas

De neuropsycholoog stelde voor om op scholen te beginnen. "Want als je ziet hoeveel kinderen last hebben van overgewicht, dan moet je ingrijpen. In 2016 hadden 41 miljoen kinderen tussen de nul en vijf jaar in de wereld obesitas."
De aanwezige gedeputeerde Avine Fokkens vond het een goed idee om kinderen op Friese scholen elk halfuur te laten bewegen. "En misschien moeten we dat in de Statenvergaderingen ook wel doen. Daar zitten we soms tien uur op een stoel."