Sandfirden kan weidevogelparadijs blijven nu stichting grond opkoopt van voormalige boeren

Ygram Ykema (L) en Jolke Groenveld (R) © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het kleine dorpje Sandfirden moet een van de beste weidevogelplaatsen van Fryslân worden. Twee boeren die jarenlang het gebied in Súdwest-Fryslân onderhielden, gaan met pensioen. De stichting Rijke Weidevogelfonds koopt hun grond en boert verder.
"Let wel op je voeten, want het is hier nat," zegt Ygram Ykema, terwijl hij met dorpsbewoner en vriend Jolke Groenveld over het weiland van Sandfirden loopt. De weide is omgeven door watergebied.
Sandfirden is een schiereiland dat aan drie kanten water heeft. Het dorpje telt ongeveer dertig inwoners met een aantal boerderijen. Er wordt al jaren gewerkt aan de stand van de weidevogels.

Niet veel rovers en waterrijk

"Dit is het perfecte gebied voor de vogels", zegt Ykema. "Door het water is de predatie door roofdieren laag, want die dieren kunnen er niet doorheen komen. Bovendien hebben de vogels zelf ook veel water nodig. Die plasdrasgebieden kunnen we hier makkelijk aanleggen. Er moet ook genoeg kruiden zijn voor de dieren, zodat zij zelf kunnen eten. Die groeien hier makkelijk door al dat water."
Weidevogelland bij Sandfirden
Beide boeren Ykema en Groenveld zijn jarenlang bezig geweest om het gebied te helpen met de weidevogels. Dat helpt, want het gaat goed met de vogel.
"Dat komt ook omdat we er het land bewerken", zegt Groenveld, terwijl hij een hek open doet om een weiland in te lopen. Even verderop staan honderden ganzen op een menigte in het weiland. "De dieren leven van de mest van koeien en dat werkt dus mooi."

De reddende stichting

Toch zou de relatie tussen mens en dier in de knel kunnen raken als beide boeren stoppen binnen met boeren. "Wij kunnen ook niet eeuwig bezig blijven," zegt Groenveld.
"We wilden graag dat dit gebied zo blijft bestaan, dus wilden we dat hier een nieuwe boer zou komen. Dat is lastig, want het kost bijna geld om hier een boerderij te hebben. Toen kwam de stichting en dat was onze redding." De stichting Rijke Weidevogelfonds koopt de grond van de mannen over en zet er zelfs een boer op. Die kan voor een laag bedrag de grond pachten van de stichting. Zo kan hij de boerderij rendabel houden.

Nieuwe boer moet veel doen voor de natuur

Dat betekent wel dat de boer veel voor de natuur moet doen. "Maar dan blijven de vogels hier wel bestaan", zegt Ykema. "Dat is voor ons de mooiste uitkomst, want wij zijn hier jarenlang bezig geweest. Nu ben ik blij dat het doorgaat."
De nieuwe boer zal de komende maanden in Sandfirden beginnen.