Meeste Friezen willen dat provincie duurzame bedrijven voorrang geeft

De provincie gaat onder andere over de aanbesteding van het busvervoer © ANP
Ook al kost het meer geld, bij aanbestedingen moet de provincie duurzame bedrijven voorrang geven. Dat vindt een meerderheid van de Friezen. De meeste partijen die volgende week meedoen aan de Statenverkiezingen zijn het er ook mee eens.
Zo'n 56 procent van de Friezen is het eens met die stelling, blijkt uit cijfers van het Kieskompas. Minder dan een kwart van de mensen (23 procent) die het Kieskompas hebben ingevuld, is het er niet mee eens. De rest is neutraal of heeft geen mening.
Deze week beginnen de aanbestedingen van het Friese busvervoer. Vervoerders kunnen zich inschrijven voor een periode van tien jaar. De provincie wil in het geval van busvervoer al langer dat het 'schoon' gebeurt, dus zonder uitstoot. Dat zou dan wel tientallen miljoenen kosten, zei destijds gedeputeerde Johannes Kramer in 2018.

Grote winst voor milieu

Aan de andere kant is de besparing van vuile gassen in de lucht ook groot: als alle bussen zonder uitstoot zouden rijden, staat dat gelijk aan 5700 personenauto's minder die elk jaar 25.000 kilometer rijden. De milieuwinst is dus groot.
Een meerderheid van de Friezen vindt dat zoiets dus navolging mag krijgen bij meer aanbestedingen van de provincie. Dat blijkt uit cijfers van het Kieskompas, die tot nu toe door ruim 56.000 Friezen is ingevuld.
Dit zijn de partijstandpunten bij onderstaande stelling in het Kieskompas:

"Bij de aanbesteding moet de provincie duurzame bedrijven voorrang geven, ook als dit meer geld kost"

Helemaal mee eens: AWP, D66, Partij voor de Dieren, SP
Mee eens: ChristenUnie, 50Plus, VVD, PvdA, GrienLinks
Neutraal: CDA
Niet mee eens: BBB, Provinciaal Belang Fryslân, FNP
Helemaal niet mee eens: JA21, BVNL, Forum voor Democratie, PVV
Het Kieskompas wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Dezelfde stelling is ook kiezers in Groningen voorgelegd. Wat opvalt is dat de mensen die daar het Kieskompas hebben ingevuld, ongeveer hetzelfde denken over de stelling. Daar is 55 procent het eens met de stelling en 24 procent niet.
Onder de Friezen zijn vooral linkse stemmers het eens met de stelling. Van de mensen die in het Kieskompas aangeven dat ze volgende week GroenLinks stemmen, is dat aandeel het hoogst: van hen wil 93 procent duurzame bedrijven voorrang geven. Vlak daarna komt de Partij voor de Dieren met 90 procent. Dat komt overeen met het partijstandpunt.
Maar ook een meerderheid van de mensen die volgende week FNP zullen stemmen is voor de stelling: 67 procent. Die verschillen dus van mening met de partij, want de FNP zelf is het er niet mee eens. In het partijprogramma staat dat de FNP vooral wil inzetten op het lokaal inkopen en daarmee de lokale ondernemers te steunen.
De felste tegenstanders van het voorrang geven aan duurzame bedrijven, zijn stemmers op Forum voor Democratie en PVV. Van die groepen is minder dan een kwart het eens met de stelling. Dat komt wel overeen met het partijstandpunt, want beide partijen geven aan dat ze het er volledig niet mee eens zijn.
De lijsttrekkers van VVD, FNP en JA21 gaan bij Omrop Fryslân in debat, onder andere over de economie. De speciale uitzending van It Polytburo begint om 17.30 uur.
Kijk voor alle informatie en al het nieuws over de Statenverkiezingen van 15 maart op Omropfryslan.nl/ferkiezingen.