Het financieren van eigen busvervoer door MBO-school Firda wordt steeds lastiger

Een bus van Firda © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De stakingen in het openbaar vervoer beginnen ook voor het mbo in Fryslân steeds meer hun tol te eisen. De nieuwe fusieschool Firda, ontstaan uit ROC Friese Poort en het Friesland College, laat op dit moment nog zelf 18 bussen rijden, maar financieel wordt het steeds moeilijker om dat vol te houden.
Woensdag reden de bussen van Dalstra Reizen door Fryslân om de mbo-studenten op school te krijgen. Dit gebeurde afgelopen maandag ook al, en komende vrijdag zal dit weer nodig zijn. Gemiddeld maken zo'n 600 studenten hier gebruik van.

Prijskaartje

Daar hangt wel een prijskaartje aan. "Je moet ervan uitgaan dat het ongeveer 20 euro kost per student om iemand heen en terug te brengen. Dat gaat om zo'n tienduizend euro per dag", zegt het voormalige CDA-Kamerlid en de huidige directeur marketing en communicatie van Firda, Harry van der Molen.
Volgens de directeur is er nog gekeken naar de mogelijkheid om aanspraak te maken op een pot van het rijk die bedoeld is om onderwijsachterstanden te voorkomen, ook naar aanleiding van de coronacrisis. De situatie van de school bleek daar toch niet helemaal aan te voldoen. Daardoor moet Firda zelf opdraaien voor de kosten van het vervoer.
Hoelang dit financieel nog haalbaar is voor de mbo-school, is nog onzeker. "De bedragen lopen wel op. De discussie wordt wel ingewikkelder dan toen we een paar weken geleden hiermee begonnen", laat van der Molen weten.

Liever geen online onderwijs

Mocht het toch moeilijk worden om het eigen busvervoer te blijven faciliteren, wordt de studenten verzocht zelf vervoer te regelen. Waar dit niet kan, zal het onderwijs ook online worden aangeboden, wat nu ook al beperkt gebeurde. Dit is echter niet wenselijk volgens de directeur "want bij een mbo-opleiding heb je heel veel praktijkvakken en dat kun je niet achter een laptop doen thuis."
Van der Molen heeft nog een oproep voor de partijen die in onderhandeling zijn "Ga zo snel mogelijk weer met elkaar aan tafel, het begin van de oplossing is met elkaar praten." De directeur hoopt dat er ook voor de medewerkers en studenten van de school zo snel mogelijk een einde aan de stakingen komt: "In elke bus is twee derde van de reizigers student, en die worden nu wel extra hard geraakt."