Leerlingen Maritieme Academie leren schepen te koppelen in Harlingen: "Een gevaarlijk examen"

Leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen leren schepen te koppelen © Omrop Fryslân
Leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen zijn maandag het water op om in de praktijk te leren hoe je twee grote schepen met zware kabels aan elkaar koppelt. Daarmee kan er meer lading vervoerd worden.
"Van mij mag je de koppeldraad losgooien, succes!" klinkt het van het schip De Maxima in Harlingen af. Schipper en examinator Toby Schouwstra beoordeelt maandag tien leerlingen op de dertig meter lange schepen De Maxima en De Amalia. Doel is om beide schepen met stalen kabels aan elkaar te koppelen. Volgens Schouwstra is dat nodig om de capaciteit te vergroten.
Koppelexamen Maritieme Academie
Die vaardigheid wordt steeds belangrijker. "Vooral op de rivieren waar je vaak met een beperkte diepgang kunt varen, wordt dit regelmatig gebruikt. Soms wel zes of zeven bakken aan elkaar. Je hebt dan ook meer dan één kapitein nodig. Steeds vaker zie je het ook gebeuren op rivieren als de Rijn en de Donau."
Leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen leren schepen koppelen © Omrop Fryslân
Vrijwel nergens in Europa wordt het aankoppelen van twee schepen onderwezen, terwijl dat op de rivieren vaak wel nodig is. Daarnaast is het ook gevaarlijk omdat de lieren met de hand worden rondgedraaid. "Die zijn zo sterk dat je met gemak handmatig een auto uit elkaar draait".
Het lukt om de twee schepen veilig bij elkaar te krijgen. Het maakt deel uit van het onderwijs en is voor sommigen de eerste stap op weg naar de grote oceanen. "Ik wil later graag op een schip van vierhonderd meter varen. Dat is mijn droom", zegt Sido Dijkstra. Hij en de andere studenten zijn uiteindelijk geslaagd voor dit koppelexamen.