Gratis donderdag in het Natuurmuseum een groot succes: "Dit willen we voortzetten"

Het Natuurmuseum in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Aise van Beets
In Nederland kan het bijna nergens, maar in Leeuwarden kun je tegenwoordig iedere donderdag gratis naar het Natuurmuseum. Het museum viert op deze manier dat het honderd jaar bestaat.
Op de eerste donderdag kwamen er zo'n 200 mensen langs. "We hebben het nog nooit eerder zo gedaan, dus we wisten ook niet precies wat we konden verwachten", zegt Ellen Roetman van het Natuurmuseum. "De laatste keer hadden we er 600, dat is wel echt een succes."

Ander publiek

Roetman merkt dat de gratis donderdag een ander publiek trekken als andere dagen. "Het is zeker een ander publiek. We hebben deze gratis dag ook ingesteld omdat we vinden dat iedereen, en vooral ook kinderen naar een museum moeten kunnen."
De eerdere expositie T-rex Trix in het Natuurmuseum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Voor bepaalde huishoudens is een museumkaartje een grote uitgave, zegt Roetman. "We zien wel echt mensen die normaal niet naar een museum kunnen en blij zijn dat ze wel eens iets kunnen bezoeken."

Doorzetten

Toegang tot het Natuurmuseum is nog het hele jaar gratis. Dat is mogelijk door de steun van verschillende fondsen, legt Roetman uit. Het liefst zou ze van de actie een vaste traditie willen maken. "Je merkt dat je mensen bereikt die anders niet zou komen. Op welke manier weten we nog niet, maar we willen dit eigenlijk wel doorzetten.