Burgemeester Sybrand Buma blijft bij besluit om geen uitsupporters toe te staan

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden © Omrop Fryslân
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden blijft achter zijn beslissing staan om uitsupporters bij wedstrijden van SC Cambuur te weigeren. Rondom de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles was zondagavond veel politie aanwezig. Drie mensen werden aangehouden in een café in Camminghaburen.
Bij de wedstrijd tussen SC Cambuur en Go Ahead Eagles mochten geen uitsupporters komen. Dat besluit nam burgemeester Sybrand Buma na de wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen uit de hand liep. Supporters van de club uit Heerenveen werden na afloop van de wedstrijd bekogeld met stenen.

Demonstratierecht

Supporters van Go Ahead Eagles waren het niet eens met de beslissing en wilden wel naar Leeuwarden komen. Zij kondigden een demonstratie aan in de stad. "Demonstreren is een grondrecht en dus moet je dat toestaan," zegt Buma. "Van te voren is met de supporters afgesproken dat zij op het Kalverdijkje een demonstratie mochten houden. Daar zijn ze ook gebleven, maar het is natuurlijk altijd een onrustige situatie."
Burgemeester Sybrand Buma over onrust in Leeuwarden bij de wedstrijd tussen Cambuur en Go Ahead Eagles
Verderop in de stad zijn drie mensen aangehouden. "Bij een snackbar in Camminghaburen hadden een aantal supporters van Cambuur zich verzameld. Daar zijn aanhoudingen geweest. Het blijft rond dit soort situaties altijd wat onrustig. Laten we met zijn allen hopen dat het eens een keer ophoudt met geweld van voetbalsupporters, want het is totaal zinloos."
Toch moest ook de demonstratie veel politie ingezet worden. "Je weet van te voren nooit wat er gebeurt. Maar laten we hopen dat deze inzet niet meer nodig is. Punt is wel dat de emoties hoog oplopen bij een wedstrijd. Dat de uit- en thuissupporters op elkaar reageren. Met name bij vertrek is het niet veilig te krijgen bij Cambuur."

'Weg naar stadion niet veilig'

Er was veel politie aanwezig bij de demonstratie. Er is ook een drone ingezet boven het terrein. "Dat was noodzakelijk om de controle te houden. We weten dat het veel politie kost om die demonstratie te handhaven, maar het is nog altijd beter dan een vol uitvak toe te staan", blijft de burgemeester bij zijn beslissing.
"We hebben die beslissing genomen omdat de weg naar het stadion toe (de Coopmansstraat) niet veilig is. Bij de wedstrijd tegen Heerenveen zijn daar ernstige ongeregeldheden geweest", zo wijst Buma nogmaals op het gooien van stenen naar bussen met uitsupporters.
"Daar kunnen we niet handhaven en dus kunnen we de supporters er niet langs laten rijden. De laatste keer hebben we het beveiligd met hekken, vervolgens begint men met die hekken te gooien. Of men springt er overheen, dus dat werkt ook niet."