Drie aanhoudingen in Leeuwarden en agressieve sfeer bij demonstratie Go Ahead Eagles in Leeuwarden

Supporters Go Ahead Eagles © Omrop Fryslân
De demonstratie van supporters van Go Ahead Eagles zondagavond in Leeuwarden is flink uit de hand gelopen. Er werd met vuurwerk gegooid en de sfeer was agressief.
Go Ahead-supporters demonstreren in Leeuwarden tegen uitverbod
Supporters van Go Ahead Eagles Deventer demonstreerden zondagavond in Leeuwarden tegen de sluiting van het uitvak. Bij wedstrijden van SC Cambuur mogen geen uitsupporters meer komen van gemeente Leeuwarden. Cambuur speelde zondagavond tegen Go Ahead Eagles.
De demonstratie was op het Kalverdijkje in Leeuwarden. Dat ligt op een kilometer afstand van het Cambuurstadion. Er waren zo'n 100 supporters aanwezig bij het protest. Daarbij werd onder andere zwaar vuurwerk gegooid. Een verslaggever van Hart van Nederland werd het werken onmogelijk gemaakt omdat zijn microfoon werd afgepakt.
De supporters waren met een bus en verschillende auto's naar het Kalverdijkje gekomen. Bij winkelcentrum Lieuwenburg, dichtbij de plek van het protest, moest de politie in actie komen.

Aanhoudingen

Bij een politiecontrole van een auto in de buurt van het winkelcentrum gingen twee mensen ervandoor naar café Chipie. In de auto vond de politie een honkbalknuppel. In het café hadden veertig mensen zich verzameld, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Volgens een woordvoerder werden drie mensen opgepakt vanwege het overtreden van de wapenwet. Het gaat om een Burgumer (27), een Leeuwarder (47) en een man uit Heerenveen (52). Alleen de Burgumer zit nog vast. Er moet nog een besluit genomen worden over het afhandelen van de andere twee zaken.
Politie in actie © AS Media
Burgemeester Sybrand Buma merkte op 23 februari het besluit om geen uitsupporters meer toe te staan bij SC Cambuur. Dat kwam door ongeregeldheden na afloop van de Friese derby.
Supporters van Heerenveen werden met stenen bekogeld toen ze in de bussen naar huis gingen. "Het hele jaar zijn er al veel ongeregeldheden rond of in de buurt van thuiswedstrijden van SC Cambuur", zegt burgemeester Buma.