Pont De Grietman bij De Veenhoop begint maand eerder en trekt direct klanten

De schipper wordt gewaarschuwd door met een hamer op de gele velg te slaan © Omrop Fryslân
Een maand eerder dan anders begon zaterdag elektrische veerpont De Grietman met de vaardienst tussen De Veenhoop en de Headammen. De pontverbinding is een belangrijk onderdeel van diverse fietsroutes in het midden van Fryslân.
Tot verrassing van pontbaas Gerrit van der Ploeg had hij bij fris weer aan het begin van zijn dienst al een stuk of tien klanten. Het gaat om een vrijgezellenfeest en om vijf toeristen van buiten Fryslân. "Ik dacht rustig aan op te starten, zoveel drukte had ik niet verwacht", zegt de pontbaas over zijn eerste dienst. "Dit overtreft mijn verwachtingen!"

Diverse pontjes los

Naast De Grietman bij De Veenhoop zijn ook veerpont Rufus bij Broek, Droech oer de Feart by Gaastmeer, De Woudfennen bij Boornzwaag, It Oerset bij It Heidenskip en de Langwarder Feart bij Langweer al los.
Pont De Grietman bij De Veenhoop begint maand eerder en trekt direct klanten
De pontjes doen dit op verzoek van het programma 'Gastfrij Fryslân' van de provincie en Merk Fryslân, dat zo het toeristenseizoen wil verlengen. Dankzij de inzet van de pontjes kan de fietsliefhebber nu ook al in maart zogenaamde 'pontjesroutes' fietsen in het Friese waterland. "Dat is veel mooier", zegt Van der Ploeg. "Een fietser die hier komt en via Drachten moet omrijden is niet blij."
Ook het bord is aangepast: liefhebbers zijn nu ook al in maart welkom op zaterdag en zondag © Omrop Fryslân
De oversteek bij De Veenhoop is met zo'n 47.000 gasten vorig jaar één van de drukte pontverbindingen in Fryslân. Door het langere seizoen moet het zelfs mogelijk zijn om 50.000 gasten over te zetten.
Dit jaar worden die zoveel mogelijk met de elektrische 'Eco Grietman' over het water gebracht. Vorig jaar werd er nog afwisselend met een elektrische en een traditionele pont gevaren. De oude pont wordt nog wel achter de hand gehouden voor het geval er een storing is met de elektrische pont.