BBB-lijsttrekker Abel Kooistra over Holwerd aan Zee: "Er moet geen gat in de dijk komen"

Lijsttrekker Abel Kooistra van de BBB © Omrop Fryslân
Het plan Holwerd aan Zee heeft geen kans van slagen. Dat zegt Abel Kooistra, lijsttrekker van BBB voor de provinciale statenverkiezingen in Fryslân. Hij zei dat in het programma Buro de Vries van Omrop Fryslân. Volgens zijn partij moet de stekker uit het plan. "Er moet geen gat in de dijk komen."
Volgens de lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging moet de politiek eerlijk zijn tegen de initiatiefnemers. Kooistra zegt dat het plan niet realistisch is. Hij zegt dat het geweldig is dat er vanuit de bevolking plannen worden bedacht, maar dat dit zo niet kan. De politiek in Fryslân heeft de initiatiefnemers veel te lang aan het lijntje gehouden, zegt Kooistra.
Wel vindt hij dat er andere plannen kunnen worden bedacht om het gebied te ontwikkelen. De gevolgen van een getijdemeer zijn volgens hem te groot, en de signalen niet gunstig over bijvoorbeeld economische ontwikkelingen bij zo'n natuurgebied.
Max Aardema, Sijbe Knol en Abel Kooistra © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De tientallen miljoenen die er voor het plan zijn gekomen, onder andere van de Postcodeloterij, zouden dan voor andere ideeën voor het gebied kunnen worden gebruikt. Sijbe Knol van de FNP en Max Aardema van de PVV denken dat die miljoenen dan weg zijn. "Die zijn er gekomen voor dit plan", zegt Sijbe Knol. Volgens Kooistra zou dat raar zijn. "Dan zou die 50 miljoen er alleen zijn voor het plan en niet voor de omgeving."
De BBB staat in de peilingen op 7 zetels. Na de verkiezingen moeten de Staten definitief besluiten over Holwerd aan Zee.
Het plan Holwerd aan Zee © Provinsje Fryslân
Discussie van de lijsttrekkers van BBB, PVV en FNP over Holwerd aan Zee