Landelijk Boekenweekgedicht van Tsead Bruinja voor het eerst in het Fries

Tsead Bruinja © ANP
Tsead Bruinja heeft dit jaar het Boekenweekgedicht geschreven. Zijn gedicht 'Anders ben ik met jou' / 'Oars bin ik mei dy' is een primeur omdat het boekenweekgedicht voor het eerst ook in het Fries verschijnt.
Het is vandaag gepubliceerd in dagblad Trouw en het wordt verspreid op 100.000 kaarten. Ook is de tekst gedrukt op linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau geven.
"Het liefdesgedicht gaat erover dat je jezelf opnieuw leert kennen door de ogen van een nieuwe liefde." Hij schreef het eerst in het Fries, zijn moedertaal, en maakte daarna zelf de vertaling. Met het thema van de Boekenweek, 'Ik ben alles', in z'n achterhoofd had hij een zin en al baantjes trekkend in het zwembad kwam de rest. "Ik had het gedicht binnen een half uur klaar."
Hij vindt het een mooie opsteker dat het ook in het Fries verschijnt en krijgt veel positieve reacties op het gedicht.
Dit is de Nederlandse vertaling:
anders ben ik met jou
eigen ben ik jou niet langer vreemd
omgeven ontgeven opgegeven door jou
met wie het dik aan is
met wie ik door het leven ga
met wie ik door het leven moet
ben ik anders
anders ben ik met jou
anders en naakt
eigen ben ik jou
ontcijferd becijferd
opgenomen gedeeld
eigen
niet langer vreemd
boom vijg en blad
zijn wij
bloot in onze genadige huiden van licht
gestroopt door hoe jij mij
ik jou bezie
op een zwart bed lijk ik wit
in een zwart hok
kom ik los
blijf ik niet langer schriel en klein
naakt ben ik
met jou is ik
een ander die
ik kan bezien
Tsead Bruinja over het gedicht dat hij ook voordraagt
In de krant staat ook een interview met Bruinja. Hij reageert onder andere op de ophef over Pim Lammers uit Oosterwolde. Die zou het Kinderboekenweekgedicht schrijven, maar trok zich terug na doodsbedreigingen. "Dat dit de wereld is waarin we nu leven, ik vind het treurig. Al heeft het met literatuur niets te maken", zegt Bruinja.
De landelijke Boekenweek begint 11 maart.
Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) schrijft in het Fries en het Nederlands. Hij debuteerde in 2000 in het Fries en in 2003 in het Nederlands. Hij was van 2019-2021 Dichter des Vaderlands. Dit jaar zit hij in de jury van de P.C. Hooftprijs. Hij zal een paar Friese dichters inbrengen en onder de aandacht brengen van de andere juryleden.