De Stienser Vlaskamptuin opent, zodat iedereen de sneeuw- en lenteklokjes kan zien

Trudy van Riemsdijk yn de Vlaskamptún © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Na maanden van kou beginnen vogels langzaamaan te fluiten en laat de zon zich weer wat vaker zien. De tuin achter het voormalige Doktershûs in Stiens is wit en paars van de bonte krokussen. Het is het decor voor de open tuin op zaterdag.
Eigenaren Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee gooien morgen de deuren open. Dat de seizoenen niet alleen verandering in het weer brengt, mag duidelijk zijn.
Trudy: "Nu is de tuin weet en paars van de bonte krokus, maar straks wordt het roze van de holwortel. Eigenlijk moet je voor stinzenplanten vaker terugkomen."
'Vroegbloeiende stinzenbloemen' of 'winterbloeiers', zo noemt Trudy de stinzenflora in de tuin. Een favoriete soort heeft ze eigenlijk niet, want: "Je moet de tuin zien als geheel."
Stinzeplanten zijn planten die vanouds werden aangeplant op landgoederen en buitenplaatsen in Nederland. Ze zijn in Fryslân vooral te vinden op historische plekken zoals stinzen, maar ook bij kerken en in parken. De plantjes bloeien vaak vroeg in de lente.
De paden die bij de bloemen kronkelen, liggen al honderden jaren op dezelfde plek. Het is het werk van de beroemde tuinarchitect Gerrit Vlaskamp (1834-1906). Toen de familie Van Riemsdijk meer dan tien jaar geleden eigenaar werd van de tuin, was het door braam, sneeuwbes en duizendknoop overwoekerd.
Lenteklokjes © ANP
Door nieuwbouwplannen dreigde het verdwijnen van de tuin. Door ingrijpen van Willem en Trudy werd de enige Stienser Vlaskamptuin bewaard. Het echtpaar richtte twee jaar geleden ook de Stichting Stinze-Stiens op, dat als doel heeft om de historisch waardevolle buitens, parken en tuinen te behouden voor de toekomst.

De tuin opent zich in de schiere lentezon

De knoppen van krokussen zitten vroeg op de ochtend nog dicht, maar als de zon ze begroet vouwen ze langzaam open. "De zon geeft warmte en dan komen de insecten en het zoemen van de bijen. Dat is prachtig", zegt Trudy.
De tuin aan de Smelbrêge in Stiens is morgen tussen 14.00 en 16.00 gratis open voor publiek.