Eten wat het seizoen brengt, dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee

Bij Joël van den Broek in de kas is geen extra energie nodig © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Gezond eten wordt met de dag duurder. Groente als broccoli en bloemkool stijgen flink in prijs. Maar eigenlijk is dat ook geen seizoensgroente, daarom zetten steeds meer restaurants en kwekers in op groente die bij de tijd van het jaar hoort.
Nu de vorst bijna voorbij is, zijn de meeste wintergroenten van het land. In de tuin van tuinderij Yn 'e Sinne Farm bij Jirnsum zijn ze al jaren bezig met het kweken in de volle grond, buiten en in de kas. De zogenaamde 'koude teelt'.
Het is geen nieuw concept, vertelt tuinier Joël van den Broek: "Vijftig jaar geleden was dat gewoon de standaard, toen had je geen warme kassen." Dus ook geen komkommers of tomaten in februari. "We zijn wat dat betreft wel een beetje verwend."
Er is veel verscheidenheid aan seizoensgroente © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Maar ook als je alleen seizoensgroenten zou eten, is er veel om uit te kiezen. "Prei, kolen die nog in de opslag liggen, aardappelen, uien en winterwortels", somt Van den Broek op.

Koken van wat er is

Hij levert al jaren aan biologisch restaurant Eindeloos in Leeuwarden, dat zo veel mogelijk lokale ingrediënten gebruikt. Chefkok Willem Schaafsma heeft dat met de paplepel ingegeven gekregen: "Ik ben zoon van een boer, bij ons kwamen de aardappelen van buurman, de sla van de andere buurman en het vlees kwam uit ons eigen vriezer."
Toen hij 13 jaar geleden begon, is hij een maand in Fryslân op zoek geweest naar lokale leveranciers. "Lokaal is altijd een hot item bij ons geweest. We maken eten van wat er is."
Sjefkok Willem Schaafsma werkt graag met lokale seizoensgroente © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Toch heeft Schaafsma ook last van de prijsstijgingen. Zo'n 80 procent komt uit de omgeving, de andere 20 procent uit het buitenland. "Daar kun je niet omheen, we gebruiken ook avocado en truffel."
De huidige situatie ziet hij wel als een waarschuwing. "Wij moeten goed op onze boeren passen. Je ziet nu dat als we alles uit eigen land willen halen, het dan wel krap wordt."

Een tip voor in de supermarkt

Verder heeft hij nog een tip voor in de supermarkt: "Sommige kopen producten die al zijn voorgesneden. Maar als je het koopt zoals het van het land komt, kun je zomaar een euro besparen. Dus zelf prei snijden en aardappelen schillen."
Eten wat het seizoen brengt, dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee