Baudet en Wilders vinden weigering FNV-debat Burgum "belachelijk" en "schandalig"

Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV) © ANP
Ook de landelijke kopstukken hebben zich nu geuit over het weigeren van Forum voor Democratie en PVV bij een FNV-verkiezingsdebat in Burgum. PVV-partijleider Geert Wilders roept zelf op het FNV-lidmaatschap op te zeggen.
Vakbond FNV heeft laten weten geen partijen toe te laten die haat zaaien of discrimineren op basis van herkomst of geloof. Daarom zijn de partijen niet welkom bij het debat op 11 maart in Glinstra State in Burgum.
FvD Fryslân vindt het 'absurd' en stelt dat een democratie waarin belangrijke oppositiepartijen worden uitgesloten voor debatten geen democratie is. "We binden de strijd aan met woorden en argumenten, niet door elkaar de mond te snoeren."
De provinciale fractie krijgt bijval van de landelijke partijleider. Baudet laat op sociale media in kapitale letters weten het belachelijk te vinden. Forum was bij de vorige Statenverkiezingen met zes zetels nog de grote winnaar in Fryslân.

Wilders roept op FNV-lidmaatschap op te zeggen

Ook de Friese afdeling van de PVV is teleurgesteld over het besluit van de vakbond. Geert Wilders heeft als landelijk voorman van de partij laten weten het 'schandalig' te vinden. Hij zegt: "Het barst van de PVV-stemmers bij de FNV. Die stemmen al lang geen PvdA meer namelijk." Wilders roept daarom op het lidmaatschap bij de FNV op te zeggen.
Glinstra State, waar het debat moet plaatsvinden © Omrop Fryslân
Natuurlijk is het verkiezingstijd, gaat het om provinciale en niet om landelijke verkiezingen en kunnen alle partijen wel wat aandacht gebruiken, maar ook andere partijen vinden de keuze van de vakbond onjuist.
Verschillende fracties hebben aangegeven FvD en PVV te steunen en zichzelf terug te trekken voor het debat. De meesten van hen vinden dat partijen democratisch gekozen worden en stemmers vertegenwoordigen: uitsluiting zou daarom verkeerd zijn. Het gaat in ieder geval om CDA, VVD, BBB, CU, FNP en BVNL.