VVD Leeuwarden komt met een online platform na invoering diftarsysteem

Een afvalbak © ANP
De VVD in Leeuwarden komt met een online platform om te achterhalen hoeveel afval er in de gemeente wordt gedumpt. Begin dit jaar ging het diftarsysteem van kracht. Het vermoeden is dat bewoners sindsdien het afval steeds vaker naast, in plaats van in de container achterlaten.
Het diftarsysteem betekent dat bewoners per keer betalen bij het weggooien van afval. Hoe meer afval, hoe hoger de heffing. In januari startte de gemeente Leeuwarden hiermee. Het gevolg zou echter zijn dat sommige bewoners het afval nu dumpen, om zo kosten te besparen.

#diftarleeuwarden

De VVD, die tegen dit systeem stemde, startte om die reden een online meldpunt. Met #diftarleeuwarden kunnen bewoners hun ondervindingen delen en zo nodig vragen stellen over het diftarsysteem.
"We hebben sterk de indruk dat er meer dumping is sinds de invoering", zegt Petra van der Sloot, van VVD Leeuwarden. "Wij willen kijken of bewoners dit al dan niet kunnen bevestigen."
Zelf zegt ze het verschil ook te zien. "Bij mij om de hoek staat een container. Eerder was het ook wel eens zo dat er vuilniszakken naast de container stonden, maar nu is het dagelijks raak."
Hiervoor deden mensen er nog wel eens een achtergebleven zak bij in. Maar dat zal nu niet snel meer gebeuren.
Petra van der Sloot, van VVD Leeuwarden
Met het pasje gaat de klep van de container open. Dit wordt geregistreerd en in rekening gebracht. "Ik denk dat het daarmee te maken heeft. Hiervoor deden mensen er nog wel eens een achtergebleven zak bij in. Maar dat zal nu niet snel meer gebeuren. Het kost immers geld."
Bewoners konden ook al melding doen bij de gemeente. Maar dat volstaat niet, volgens Van der Sloot. "De raad maakt een keer per kwartaal rapportage van de meldingen en hoe het met het afvalbeleid gaat. Dat duurt daarom nog even. Wij hebben liever dat we de problemen meteen kunnen aanpakken."

Camera's ophangen

"We hebben een motie ingediend om camera's op te hangen. Net als in Den Haag. Maar de raad is daar nog niet aan toe. Vooral vanwege zorgen om privacy", zegt Van der Sloot. "Maar camera's zouden alleen de dumping moeten kunnen te registreren. Dus die angst is wat mij betreft onterecht."