Lemmer heeft een primeur: een eerste vakantiebeurs voor mensen met een beperking

Het is de eerste keer dat de beurs wordt georganiseerd © Omrop Fryslân
Een vakantiebeurs speciaal voor mensen met een beperking, met vakanties waarvan je weet dat de locatie geschikt is voor een rolstoel. Op het schip de Prins Willem-Alexander in Lemmer was voor het eerst zo'n beurs.
Er zijn 17 aanbieders die een stand aan boord van het schip hebben. In de grote salon zitten ze achter tafels die voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn.
Dat is het doel ook, zegt John Vierhouten. Hij is kapitein van het schip, maar ook de organisator van de beurs. "Het bijzondere is dat wij door Nederland varen om naar de mensen toe te komen. We hebben veel aanbieders met deze week."
Vierhouten biedt zelf ook vakanties aan op zijn schip. Naast groepen kunnen ook individuele mensen mee. "Concurrentie zie ik niet. Ik zie allemaal collega's die een mooie reis aanbieden."

Een markt die over het hoofd wordt gezien

Volgens Vierhouten gaat het om een grote markt, een markt die door de vakantiebeurs in Utrecht over het hoofd wordt gezien. "Daar kun je wel naar toe maar dan vind je vier, vijf aanbieders "
Dat maakt het ook voor marktpartijen interessant. "Je kunt er zeker een goede boterham verdienen. We zien alleen wel dat veel van de aanbieders stichtingen zijn die werken met vrijwilligers om mensen toch een leuke vakantie aan te kunnen bieden."
Het schip de Prins Willem-Alexander in Lemmer © Omrop Fryslân
Een van die stichtingen is 'Schipper mag ik ook eens varen'. "We hebben een oud schip volledig opgeknapt. Mensen met een beperking kunnen hier op een kleinschalige manier meevaren", zegt Jan Sije Huismans.
Hij is blij dat er nu eindelijk een beurs is voor deze doelgroep: "Ik vind het mooi dat er eens iemand is die het initiatief neemt om de boel bij elkaar te zetten. We zijn ook uitgenodigd. Nu moeten we zien dat we het schip vol krijgen en dat we kunnen varen."

Makkelijker een vakantie regelen

Een vakantie regelen als je een beperking hebt, is niet makkelijk, zegt een van de bezoekers: "Dat is het ook. Maar ik vind het hier heel interessant. Bij elke stand kun je inlichtingen ontvangen."
"Er is ook wel een drempel om te boeken", zegt Vierhouten. "Zonet ook, kwam er iemand binnen en die vroeg of hij voor een reis in Lemmer op kon stappen. Dat kon niet. Hij moet dan met een busje naar een opstapplaats, maar zover kwamen we niet. Hij zei al meteen dat het dan niets was. Dat is jammer, want er is echt veel mogelijk en als iets niet kan, dan zorgen al deze aanbieders er wel voor dat het wél kan."

Werk aan de winkel

Angelique Spijker heeft haar eigen bed and breakfast. Zij richt zich op mensen met een zorgvraag. "Ik ben hier zo blij mee. Het is echt bijzonder dat er zoveel mensen en aanbieders zijn."
Toch ziet ze ook dat er nog veel onbekend is over dit soort vakanties in Nederland: "We zeiden vanochtend nog tegen elkaar dat er nog veel werk aan de winkel is. Dit is de gelegenheid om ons kenbaar te maken en te laten zijn dat je in Nederland met een zorgvraag goed op vakantie kunt. Dit is een begin, een heel goed begin."