Statieven en files bij de zeedijk: spotters op jacht naar het noorderlicht

Spotters bij Wierum © CAMJO media
Tientallen mensen zijn naar de kust bij de Waddenzee gereden om te proberen het noorderlicht op de gevoelige plaat te krijgen. Maar toen het licht net wat doorkwam, schoven er ook wolken langs.
Bij Zwarte Haan stonden meer fan 100 mensen bij de kust, in Wierum beklommen tientallen mensen de zeedijk en bij Westhoek was er zowaar een kleine file met auto's ontstaan. De bewolking enigszins roet in het eten voor de spotters, al was er nog wel wat licht te zien.

De komende dagen

Maar niet getreurd: het blijft ook de komende avonden mogelijk om het noorderlicht in Nederland te zien. De mogelijkheden zijn het beste bij helder winterweer, tussen 22.30 uur en middernacht. Tot 1 maart is de zonneactiviteit nog hoog, zo verwacht het KNMI. En veel zonneactiviteit kan voor noorderlicht zorgen.
Nog een beetje groen aan de lucht bij Wierum © CAMJO media
Het poollicht ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met snelheden van honderden kilometers per seconde botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in de atmosfeer. Daardoor krijgen de deeltjes in de atmosfeer een hoger energieniveau. Om van dit energieniveau af te komen zenden de deeltjes energie uit in de vorm van licht: het poollicht.
Het noorderlicht was zondagavond op verschillende plekken te zien, ook aan de Friese Waddenkust. Maar omdat veel mensen nog niet op de hoogte waren en het poollicht misten, werd het maandag door velen opnieuw geprobeerd.