Duurswouderheide in brand: natuurexperiment en oefening bij Wijnjewoude

Een deskundige van Wolf Wildfire Safety kijkt naar de brand die ze hebben aangestoken © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Een klein deel van de Duurswouderheide bij Wijnjewoude is met opzet aangestoken door deskundigen en weer geblust door de brandweer. Zowel Staatsbosbeheer als de brandweer zijn blij met de brand.
Staatsbosbeheer is blij omdat het vuur iets doet aan de planten die nu de heide wegdrukken. De heide krijgt nu weer ruimte om terug te komen.
Dat is ook goed nieuws voor dieren die van de heide afhankelijk zijn, zegt boswachter Paula Swinkels van Staatsbosbeheer: "Doordat je open plekken op de heide creëert, creëer je ook meer leefruimte voor de koudbloedige dieren, de reptielen en amfibieën. Die hebben dan een mooie, donkere ondergrond om zich op op te warmen."
De Duurswouderheide is in brand gezet: als oefening en als natuurexperiment
Het zou fijn zijn als een aantal zeldzame plantensoorten weer ruimte krijgt om te groeien, zegt Swinkels. Om dat met vuur te doen, is niet helemaal nieuw.

"Stuk minder"

Deskundige Mathijs Schuijn van Wolf Wildfire Safety steekt de brand aan en support die ook als deskundige: "Wat je ziet dat vanuit de historie beheerbranden zoals we die hier hebben uitgevoerd wel gemeengoed zijn voor natuurbeheerders, maar de afgelopen jaren is dat een stuk minder geworden. Dat heeft met allerlei redenen te maken."
Daardoor merkt Schuijn wel dat de kennis enigszins verdwenen is bij sommige organisaties, daar probeert hij bij te helpen.
De heide wordt aan één kant aangestoken en aan de andere kant nat gehouden © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De brandweer leert zo weer meer over hoe zo'n natuurbrand kan uitpakken en hoe zij hun materiaal moeten inzetten. Dat is ook belangrijk, want het risico op natuurbranden neemt toe door de klimaatverandering. Zomers is het steeds warmer en droger.
De heide staat even flink in brand © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Helemaal realistisch was deze oefening natuurlijk niet, geeft ook clusterhoofd Eise Dijkstra van de brandweer toe: "Het wordt aangestoken op meerdere plaatsen en dat zal meestal niet het geval zijn. Wat we wel goed konden zien, is waar het vuur heen gaat door de wind. En dat was ook wel weer leerzaam om te zien."

Geschikt materiaal

Er wordt ook veel geïnvesteerd in nieuw materiaal dat in de natuur gebruikt kan worden bij een brand. Uiteindelijk moet de brandweer in 2030 genoeg geschikt materiaal hebben. Want niet elke brand begint net als deze brand op het meest geschikte moment om het vuur weer uit te krijgen.