Degradatiespook in Noord-Nederland, maar: "Excelsior is het slechtste team"

Sportcast © Omrop Fryslân
Excelsior heeft de grootste kans om uit de eredivisie te degraderen, en dus niet hekkensluiter SC Cambuur. In de Sportcast worden de degradatiezorgen van de drie clubs uit Noord-Nederland besproken.
Cambuur staat op de laatste plaats met vier punten achterstand op FC Emmen en FC Groningen. Die laatste twee clubs pakten dit weekend wel een en drie punten. Daarmee liepen ze dus uit op de ploeg van trainer Sjors Ultee, die met 2-1 verloor van AZ.
Toch was het spel van Cambuur in sommige fases heel aardig. Sportverslaggever Geert van Tuinen: "Ik heb wel met plezier naar de wedstrijd gekeken, maar het moet wel eens tot punten leiden."
Die punten kan Cambuur de komende tijd halen tegen concurrenten. Sportverslaggever Andor Faber daarover: "Ze moeten zich richten op Emmen en Excelsior. Dat zijn twee tegenstanders die Cambuur nog krijgt, dus dan heb je het tot op zekere hoogte in eigen hand."
Sportverslaggevers Niels Dijkhuizen (RTV Drenthe) en Stefan Bleeker (RTV Noord) vertellen hoe de stemming is bij de andere twee noordelijke clubs in de degradatiezone.
Dijkhuizen maakt zich niet zoveel zorgen. Hij denkt dat FC Emmen het redt, dat Cambuur 16e eindigt en dus nacompetitie moet spelen. Er is volgens Dijkhuizen één ploeg die eruit springt op negatief gebied: "Op dit moment is Excelsior het slechtste team van de Eredivisie."
Bleeker denkt dat Cambuur en Excelsior eruit vliegen en dat FC Groningen erin slaagt om hem te handhaven. "Afgelopen zaterdag was voor Groningen de laatste strohalm. Het doet het de laatste tijd wat beter. Als je naar het programma kijkt, gaat Groningen nog wel wat puntjes pakken."

Druk voor Heerenveen

Degradatiezorgen zijn er niet voor sc Heerenveen, toch zit de ploeg in een slechte fase. Er werden maar twee competitiewedstrijden gewonnen na de winterstop. Sportverslaggever Roelof de Vries is duidelijk: "De druk begint wel toe te nemen, ze moeten nu wel echt punten pakken."
Makkelijk wordt dat niet, want de komende competitiewedstrijden zijn tegen nummer vijf FC Twente en nummer twee Ajax.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend alle maandagen bij over al het voetbalnieuws, vaak met een nieuwsgierige gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.