Tulpenkweker uit Pietersbierum zet inwoners Waadhoeke in het zonnetje met open dag

Tulpen uit de kas © Omroep Zilt, Larissa Lokenberg
De tulpenkwekers van Hanenburg-Hettinga willen inwoners van de gemeente Waadhoeke bedanken met een open dag. Toen de bollenmarkt instortte, begonnen de kwekers iets nieuws. Daar kregen ze flink hulp bij.
Veel tulpenkwekers zijn er niet meer in Fryslân, vertelt Tjibbe Hanenburg fan it bedriuw. "Er zijn nog drie, vier kwekers. Dan houdt het op."
Dat is zo gek nog niet: het gaat in de tulpenwereld niet van harte. In 2020 konden de broers Hanenburg, derde generatie kwekers, hun tulpenbollen uit Pietersbierum aan de straatstenen niet kwijt.
"De bollen quasi gratis weggeven, vonden we ook niets", zegt Hanenburg. Daarom kochten ze een kas bij Bitgum, waar de bollen in de 'broeierij' kunnen uitgroeien tot bosjes bloemen.
Friese tulpen uit de kas
2021 werd een goed jaar, maar dat was vreugde van korte duur. "2022 begon goed, tot de oorlog in Oekraïne begon. Toen liep het hier allemaal weer in het honderd."
"Rusland is een hele grote afzetmarkt voor ons, die valt nu wel weg. We mogen nog wel bollen brengen, alleen het geld is het probleem." Door de sancties worden betalingen namelijk vaak geblokkeerd.
"Volgens mij kun je met een bloem geen oorlog vieren. En als je het uitgeeft aan een bloem, kun je er geen wapens van kopen. Dus ik sta er wat dubbel in", lacht Hanenburg.

Virusopruimende robot

Nu de coronamaatregelen voorbij zijn, kan de kweker de deuren openen. Om te laten zien wat ze doen, maar ook als bedankje.
"Wij zijn goed geholpen toen alles op slot moest", vertelt Hanenburg. "Mensen hebben heel veel bloemen bij ons gekocht. Nu hebben we een winter zonder corona, dan kunnen we de deuren open zetten."
Zaterdag 25 februari gaan de deuren van de kas in Bitgum open. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn onder andere een röntgen-inpakmachine en virusopruimende robot te zien.