Een week vol ongeloof voor het keramiekmuseum, dat nu met maatregels weer open is

Conservator Laura Smeets van Princessehof © Omrop Fryslân
Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is weer open. Bij de inbraak vorige week werden elf stukken meegenomen van de tentoonstelling 'Feest!'. Het keramiek is vervangen door stukken die in zekere mate hetzelfde vertellen.
Vanwege het onderzoek van de politie naar de inbraak was het museum vorige week dicht. Het museum had zo ook de tijd om zichtbare en niet-zichtbare maatregelen te nemen vanwege de inbraak. "In het kader van de beveiliging kunnen we niet zeggen wat, maar we hebben maatregelen genomen", zegt conservator Laura Smeets.
Er is een grote kans dat drie Chinese fazen die bij de inbraak in het keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden gesneuveld zijn toch gerestaureerd kunnen worden, zo werd eerder duidelijk.
Keramiekmuseum Princessehof is weer open na de inbraak
Veel bezoekers waren boos over het stelen van het kostenbare porselein. "We leven in een rare wereld. Ongelooflijk", zei een vrouw uit Limburg die met haar man naar het museum is gekomen.
Zelfs in België kwam de kunstroof voorbij. "Spijtig dat ze dat doen. De kunst gaat niet ver geraken", denkt een vrouw. "Het zijn unieke vazen, dus hopelijk vindt de politie ze terug."
De eerste bezoekers stonden 's ochtends weer binnen © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
"In eerste instantie overheerste er vooral ongeloof", zegt conservator Laura Smeets. "Misschien nog steeds wel. Je weet dat het toegankelijk maken van stukken risico's met zich meebrengt, maar je verwacht niet dat zoiets ooit gaat gebeuren. Je schrikt er enorm van. Het is echt niet wat je wilt."

Eeuwenoud keramiek

Dat er zeven stukken zijn beschadigd, doet haar pijn. "Het zijn hele oude stukken, met name 17e-eeuws keramiek. Het is al die eeuwen gekoesterd en bewaard, er is van genoten. En het verdwijnt door zo'n hele zinloze daad. Dat is verdrietig."
Er zijn vervangende stukken geplaatst in de tentoonstelling © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Maar goed, het museum moet door. Daarom greep Smeets terug in eigen collectie. "Als museum beschik je ook over een fantastische collectie in een depot. We hebben nu objecten teruggeplaatst waarmee we eigenlijk hetzelfde verhaal konden vertellen. Er zijn zelfs stukken die aanvankelijk zelfs voor de tentoonstelling waren geselecteerd, maar die vanwege ruimtegebrek de selectie niet haalden."
Zo is er een installatie over het Chinees nieuwjaar. "Daar vertellen we aan de hand van keramiek over het feest en de symbolen. Er is een mooie kom verdwenen met een decor van vissen, die staan voor geluk. We hebben deze vervangen door een schotel waar eveneens vissen op staan."
Smeets is blij dat publiek weer kan genieten van de kunst. "Het is fijn om hier weer te staan en gewoon weer te kunnen genieten van de stukken."