Welcome to the Village wil dit jaar iets organiseren op terrein oude scheepswerf

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Festival Welcome to the Village onderzoekt of ze dit jaar toch zichtbaar kunnen zijn en wat kunnen bieden waar publiek naartoe kan. Ze hebben hiervoor een terrein gevonden van een oud scheepswerf aan de Greunswei in Leeuwarden. Alles hangt nu af van de mogelijkheden van een vergunning voor deze plaats.
WTTV onderzoekt dat momenteel samen met de gemeente Leeuwarden. Mocht het doorgaan, dan zal dat waarschijnlijk eind september zijn en in kleine vorm. Het zou dan alleen dit jaar op die plek zijn.

Groene Ster

Enkele maanden geleden hebben de drie festivals die normaal gesproken altijd in het Groene Stergebied plaatsvinden besloten om daar dit jaar geen festival te organiseren. Het gaat om Welcome to the Village, Promised Land en Psy Fi. De festivals willen het risico niet nemen dat de rechter op het laatste moment een streep door de festivals zet. Dat is in 2021 gebeurd met Welcome to the Village en in 2022 met Psy Fi.
De gemeente is momenteel druk bezig met het veranderen van het bestemmingsplan van de Groene Ster, zodat er niet ieder jaar een vergunning voor de festivals afgegeven hoeft te worden.
De gemeenteraad vergadert hier voor de zomer over. De verwachtingen zijn dat ook tegen dit vernieuwde bestemmingsplan bezwaar zal komen. De festivals willen daarom dat de gemeente ook andere locaties onderzoekt voor het houden van festivals.