Vogelgriep slaat toe onder kokmeeuwen

Een dode kokmeeuw © ANP
Het Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) en Sovon Vogelonderzoek waarschuwen dat de vogelgriep rondwaart onder zeemeeuwen. Sinds de laatste week van januari loopt het aantal meldingen van dode of zieke vogels op.
Omdat de vogels zich vanaf maart in grote groepen verzamelen bij broedkolonies en op slaapplaatsen, moeten terreinbeheerders erg waakzaam zijn, is het advies van DWHC en Sovon.
In Nederland is de vogelgriep al bevestigd bij vijf dode zeemeeuwen in Rotterdam en omgeving en in Ermelo op de Veluwe. Dode zeemeeuwen zijn nog niet gevonden in Fryslân, maar de vogel komt wel in onze provincie voor, vooral in het Waddengebied.
Ligging van de slaapplekken waar sinds 2000 kokmeeuwen zijn geteld (links) en broedkolonies van kokmeeuwen in 2019 (rechts) © Sovon Vogelonderzoek
Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen kokmeeuwen besmet. In Frankrijk was er in het broedseizoen van vorig jaar al sprake van een grote uitbraak. In Nederland was het toen minder ernstig, meldt het DWHC.
Kokmeeuwen slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ook broedkolonies zitten. Daar zitten de vogels met velen bij elkaar.
Volgens het DWHC zijn er aanwijzingen dat het opruimen van karkassen helpt om het effect van een vogelgriepuitbraak te dempen. Het DWHC en Sovon vragen nadrukkelijk om de vondst van dode of zieke vogels door te geven via de websites van de organisaties.