Waterpeil in Friese boezem wordt met 10 centimeter verhoogd

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het waterpeil in de Friese boezem gaat omhoog. Wetterskip Fryslân laat er 10 centimeter water bij, dat is goed voor de natuur.
Het water wordt ingelaten vanuit het IJsselmeer. Het peil in de boezem - dat is het stelsel van kanalen, meren en vaarten - gaat naar 40 centimeter onder NAP. Normaal gesproken is het peil lager, ongeveer 50 centimeter onder NAP.
Waterpeil in de Friese boezem gaat omhoog
De waterpeilverhoging wordt gedaan voor de natuur, zegt boezembeheerder Piet van der Hoek van Wetterskip Fryslân: "Zo komt er meer water in de boezemlanden. Dat is goed voor de rietontwikkeling en de ecologie, vooral nu in het voorjaar, nu alles begint te groeien."
Boeren hoeven niet bang te zijn voor het hogere waterpeil, zegt Van der Hoek. "In de polder doen we niets. Dit is alleen het buitenwater."

Spelen met het waterpeil

Een paar weken geleden ging het precies omgekeerd: toen stond er zoveel water dat alle gemalen overuren moesten draaien om het peil te verlagen. "Dat water was er toen net iets te vroeg", zegt Van der Hoek.
"Dat gaat dan richting Waddenzee. We spelen er een beetje mee, kun je wel zeggen. Want weet dat bijvoorbeeld het water dat we in de zomer gebruiken nog moet kome. Dat is het dooiwater uit de Alpen dat hier het IJsselmeer vult. Dan laten we ook water in."