Esther uit Oudeschoot als 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis te zien

De foto van Esther als 'Meisje met de parel' © Reiny Bourgonje
Het Mauritshuis riep kunstenaars op om een werk te maken, geïnspireerd op het 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer. Uit bijna 4.000 inzendingen zijn 170 kunstwerken geselecteerd, vier daarvan komen uit Fryslân.
Dit jaar staat in het teken van Johannes Vermeer. Nooit eerder waren er zoveel schilderijen van de beroemde schilder in Nederland te zien. In het Rijksmuseum in Amsterdam zijn 28 schilderijen bijeengebracht voor een grote tentoonstelling, maar ook andere musea mogen profiteren.
Voor Reiny Bourgonje was haar geadopteerde nichtje Esther van Halderen uit Oudeschoot een ideaal model
Het misschien wel beroemdste schilderij is 'Meisje met de parel', dat rond 1665-1667 is geschilderd en dat tegenwoordig in het Mauritshuis hangt.
Het museum deed vorig jaar een oproep aan kunstenaars van over de hele wereld om een eigen variant te maken van het klassieke schilderij. Omdat het echte 'Meisje met de parel' tijdelijk in het Rijksmuseum hangt, kunnen de ingestuurde kunstwerken een vervanging zijn.
Met foto's van Esther heeft Bourgonje veel prijzen gewonnen © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Onder de inzendingen dus ook vier Friese. Naast werk van Saskia Wagenvoort en Erikjan Koopmans uit Leeuwarden, Jolanda Siemonsma uit Sneek en Kalkidan Wedman uit Wirdum is ook een foto van Reiny Bourgonje uit Heerenveen uitgekozen.
In totaal kwamen er inzendingen uit 69 landen. Naast traditioneel schilderwerk is er ook van andere materialen gebruik gemaakt, zoals keramiek, textiel, bloemen, noem maar op.
Esther is mijn muze, ze weet gewoon hoe ze moet zitten.
Reiny Bourgonje
Voor Reiny Bourgonje was haar geadopteerde nicht Esther van Halderen uit Oudeschoot een ideaal model. "Esther is mijn muze, zij weet gewoon hoe ze moet zitten", zegt Reiny Bourgonje in haar studio in Museum Heerenveen.
Voor tante Reiny Bourgonje is Esther het ideale model © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Sinds Esther uit Nigeria naar Fryslân is gekomen, heeft Bourgonje veel met haar gewerkt en zo een mooie fotocollectie gemaakt. Het heeft effect gehad, want het werk met Esther valt in de prijzen. "Wij winnen de ene na de andere prijs, nu al een stuk of vijftien."
Esther is erg trots dat haar foto is uitgekozen © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
En nu is hun versie van 'Het meisje met de parel' dus ook nog gekozen om te pronken in het Mauritshuis in Den Haag. "Dat vind ik heel leuk", vertelt Esther, "Ik was heel blij dat ik heb gewonnen."
Vanaf 8 maart is het werk 'Black Pearl' te zien. "Dan ga ik met mijn familie erheen, ik heb er veel zin in. Ik kan bijna niet wachten."