Jeffrey Bruma hoopt op wat weerstand bij de derby: "Ik houd van een vijandige sfeer"

Verdediger Jeffrey Bruma van sc Heerenveen © Orange Pictures
Verdediger Jeffrey Bruma van sc Heerenveen heeft in zijn carrière al meerdere derby's gespeeld, maar dit wordt zijn eerste Friese derby. "Zo'n wedstrijd geeft je een kick."
Het belangrijkste bij een derby is het bewaren van de rust, ook al hangt er een vijandige sfeer, zegt Bruma. "Ik heb de derby gespeeld met Schalke tegen Borussia Dortmund, dus ik ben wel wat gewend. Ik hou erg van de spanning en van de vijandigheid die je voelt."
Jeffrey Bruma van sc Heerenveen blikt vooruit op de Friese derby
Spelers die rustig blijven, presteren het beste. "Als we meegaan met de ambiance van het publiek dan kan je zomaar tegen een gele of rode kaart oplopen. Natuurlijk gaan er dingen gebeuren waardoor je je hoofd kunt verliezen, denk aan opstootjes of spelers die je gaan uitdagen of een beslissing van de scheidsrechter die tegenzit. Maar degene die z'n hoofd het langste koel houdt, zal aan het langste eind trekken."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen begint zondagmiddag om 12.15 uur. Het duel is live te volgen op de radio in een extra sportprogramma vanaf 11.00 uur. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen en de analisten zijn oud-Heerenveentrainer Johnny Jansen en SC Cambuur-icoon Sandor van der Heide.
Voor aanvaller Sydney van Hooijdonk wordt het de derde Friese derby, maar deze keer wel voor het eerst in Leeuwarden. De topscorer van Heerenveen kijkt ernaar uit.
Van Hooijdonk: "Ik heb echt zin om te voetballen in een stadion waar iedereen tegen je is. Ik hou daar van."
Sydney van Hooijdonk kan wel wat spanning gebruiken bij de Friese derby
Van Hooijdonk houdt er dus wel van als de zaken wat op scherp worden gezet: "Als 10.000 mensen tegen je zijn, dan geeft je dat extra kracht. Thuis is natuurlijk prachtig als iedereen achter je staat, maar winnen in het hol van de leeuw lijkt me echt mooi."
Een doelpunt maken is altijd mooi, maar in zo'n zwaarbeladen wedstrijd nog mooier, vindt hij. "Scoren en drie punten meenemen, dat is het droomscenario."