Mahi en Smand maken Friese derbydebuut: "Ik denk dat dit de bijzonderste wordt"

Floris Smand © Orange Pictures
Floris Smand zet de beginstappen in zijn carrière, terwijl ploeggenoot Mimoun Mahi al heel wat meemaakte in het voetbal. Het duo heeft één ding gemeen: ze maken zondag hun debuut in de Friese derby.
Bij het eerste duel tussen Cambuur en Heerenveen zat Smand 90 minuten op de bank. Mahi was toen nog speler van FC Utrecht. Dat ligt zondag anders. Smand zal in de basis beginnen, terwijl Mahi waarschijnlijk zal invallen bij de Leeuwarders.
"Toen ik hier tekende, leefde het al dat je een foto op het raam kunt verdienen als je een doelpunt maakt", vertelt Mahi. De aanvaller is goed op de hoogte. Het raam van het Leeuwarder spelershome wordt namelijk opgefleurd door foto's van spelers die scoorden in de Friese derby.
Spelers als Sandor van der Heide, Bartholomew Ogbeche en Sander van de Streek lukte dat al. Mahi hoopt dat hij na dit weekend ook in dat rijtje staat. "Ik hoop dat we winnen en het zou heerlijk zijn als dat gebeurt met een doelpunt van mij."
Mimoun Mahi weet maar al te goed wat scoren in de Friese derby betekent bij Cambuur.
Voor Smand is het als verdediger belangrijk om doelpunten van sc Heerenveen te voorkomen. Hij woont nu in Leeuwarden, maar woonde tot kortgeleden in Lemmer. Daar groeide hij ook op. "Zoals ik mij kan herinneren leeft het zeker wel en hoor je er veel mensen over deze wedstrijd", weet Smand.
Er is alleen voor hem wel één 'probleem': "Er zijn in Lemmer meer mensen voor Heerenveen dan voor Cambuur, ja."
In Leeuwarden merkt de 20-jarige Smand echter ook dat er een bijzondere wedstrijd aan zit te komen. "Vanaf het begin van de week zijn er meer mensen die je succes wensen. Je merkt aan iedereen dat ze deze extra graag willen winnen."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen begint zondagmiddag om 12.15 uur. Het duel is live te volgen op de radio in een extra sportprogramma vanaf 11.00 uur. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen en de analisten zijn oud-Heerenveentrainer Johnny Jansen en Cambuuricoon Sandor van der Heide.
Waarschijnlijk begint Mahi op de bank. Hij kwam in januari naar Leeuwarden, maar knapte toen nog op van een blessure. Maar, dat gaat steeds beter merkt de Marokkaanse Nederlander. "Ik word met de dag sterker en begin me steeds fitter te voelen. Het gaat goed, dus dat is fijn."
Vorige week tegen NEC speelde Mahi een halfuur. Dat zou zondag weer een beetje meer kunnen zijn, zegt hij. "Ik denk 45 minuten."
Floris Smand komt uit 'Heerenveenbolwerk' Lemmer
In de tijd die hij krijgt hoopt Mahi dat hij Cambuur aan een goed resultaat kan helpen tegen de buurman van Heerenveen. Daar zal het thuispubliek ook een rol in kunnen spelen, denkt Mahi. "Op de ranglijst is Heerenveen favoriet, maar thuis kan het spoken met onze supporters."
"Ik hoop dat we dat naar onze kant kunnen trekken. Hoe boeit niet, als we aan het einde van de dag maar drie punten hebben", zegt Mahi duidelijk.
Ook Smand vindt dat het hoog tijd is voor een Leeuwarder thuisoverwinning. De laatste keer dat dat gebeurde was 4,5 maanden geleden, thuis tegen PSV. "Dat is te lang geleden", geeft Smand toe. En dus moet hij gewonnen worden van Heerenveen. "Het zou wel een dubbele klap zijn, dat zou mooi uit komen."
De trainers van Heerenveen en Cambuur doen geheimzinnig voor de Friese derby.
Voor de 28-jarige wordt het niet zijn eerste derby. Evengoed bij FC Groningen als bij FC Utrecht speelde hij meerdere keren zulke wedstrijden. "Groningen tegen Heerenveen is ook wel een derby, maar het leeft niet echt zoals hier", weet Mahi nog uit zijn tijd bij Groningen. "En Utrecht-Ajax leeft ook heel erg."
Maar, de Cambuur-aanvaller is al warmgelopen voor de Friese derby. Sinds hij een maand geleden in Leeuwarden kwam, is het voor hem al duidelijk. De Friese tweestrijd is anders dan andere derby's. Mahi: "Ik denk dat dit de bijzonderste wordt."