Ultee kijkt uit naar Friese derby: "We gaan proberen om Heerenveen bij de strot te grijpen"

Sjors Ultee © Orange Pictures
Sjors Ultee kijkt erg uit naar de derby van aankomende zondag tegen sc Heerenveen. "Zulke wedstrijden maken het extra leuk om speler of trainer te zijn."
De trainer van SC Cambuur merkt al de hele week dat de derby leeft. "De planning gaat op de kop, want ik weet dat de training van zaterdag een hele speciale is", vertelt Ultee. Er worden duizenden supporters verwacht die de spelers met vuurwerk op scherp zullen zetten voor de wedstrijd tegen de grote rivaal.
De spelers hebben de tactische training eerder deze week al gehad, in plaats van op de dag voor de wedstrijd. Ultee: "Dus we kunnen morgen de trainingsweek samen met de supporters mooi afsluiten, met een training die meer op gevoel zit dan op tactiek."
De trainer van Heerenveen en Cambuur doen geheimzinnig voor de Friese derby
Dat de Friese derby leeft in de provincie, merkt Ultee om zich heen. De spelers zullen het vooral zaterdag meekrijgen. "Wij als groep zijn vooral bezig met wie we gaan spelen en de manier waarop. Maar wij gaan het ook wel voelen als de supporters ons morgen tijdens de laatste training komen aanmoedigen."
Het is niet alleen belangrijk voor de supporters om deze wedstrijd te winnen, maar er zijn meer redenen waarom de ploeg een overwinning kan gebruiken. Cambuur staat nog altijd op de één-na-laatste plaats in de eredivisie.
Drie punten voor de stand, het thuispubliek en de derby. Dat zijn genoeg redenen om een mooie boost te krijgen van een overwinning.
Sjors Ultee over de Friese derby
Ondanks dat Ultee ziet dat de resultaten en het spel de afgelopen weken beter worden. "We pakken vijf punten uit de laatste paar wedstrijden en sinds ik aan het roer sta hebben we al drie keer de nul gehouden. Dat is mooi, maar we willen al die trouwe fans ook goals geven."
"Dus drie punten voor de stand, het thuispubliek en de derby. Dat zijn genoeg redenen om een mooie boost te krijgen van een overwinning", zegt de Cambuur-trainer, die misschien weer kan beschikken over Robin Maulun en Jamie Jacobs. Het tweetal was de afgelopen weken geblesseerd.
Marco Tol zal er niet bij zijn. De verdediger viel uit in het duel met NEC en ontbreekt tegen Heerenveen. Ook de langer geblesseerden Maxim Gullit en Jhondly van der Meer halen de derby niet.
Trainer Sjors Ultee leeft toe naar zijn eerste Friese derby
De opstelling heeft Ultee wel in zijn hoofd zitten, maar wil hij nog niet bekendmaken. "Kees van Wonderen, de trainer van Heerenveen, is een hele goede en slimme trainer. Die is al slim genoeg zonder mijn informatie", vertelt Ultee, die voorin een keuze lijkt te maken door Michael Breij de voorkeur te geven boven Silvester van der Water.
Ultee wil voortborduren op de wedstrijd van vorige week tegen NEC. Hij wil dus niet teveel veranderen in de opstelling en tactiek ten opzichte van een week geleden.

Kolkend stadion

Het Cambuur Stadion zal zondag tot op de laatste stoel uitverkocht zijn. Het Leeuwarder publiek zal traditiegetrouw een aanvallend Cambuur verwachten. Dat sluit aan bij de voorspelling van Ultee om niet af te wachten. "Het past bij de club en de spelers om hoog druk te zetten."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen begint zondagmiddag om 12.15 uur. Het duel is live te volgen op de radio in een extra sportprogramma vanaf 11.00 uur.
De presentatie is in handen van Geert van Tuinen en de analisten zijn oud-Heerenveentrainer Johnny Jansen en Cambuuricoon Sandor van der Heide.
Het liefst zou de oefenmeester zien dat zijn ploeg Heerenveen bij de strot grijpt. "We moeten goed aan de bal zijn, verzorgd positiespel met diepte en druk zetten waar het kan. Maar we weten dat het verhaal van een wedstrijd nooit eenzijdig is. We hopen dat het lukt en zullen er volle bak voor gaan."
Toch is het niet zo simpel als het lijkt volgens Ultee. "Heerenveen zal zich niet bij de strot willen laten grijpen. Van Wonderen is geen trainer die dingen heel anders zal gaan doen. Hij heeft een hele duidelijke speelstijl en daar verwacht ik dus ook geen grote verassingen."