Heerenveentrainer Van Wonderen: "Ik hoop dat Cambuur niet degradeert"

Kees van Wonderen © Orange Pictures
Cambuur staat een na laatst en strijdt tegen degradatie. Heerenveentrainer Kees van Wonderen hoopt - in aanloop naar de Friese derby - dat de Leeuwarders erin blijven. "Je hebt elkaar nodig."
"De wedstrijd tegen de buurman levert altijd sentiment op", zegt Van Wonderen, die eerder dit seizoen zijn eerste Friese derby als trainer van Heerenveen won. "Dan voel je de emotie en dat hoort ook zo. Je wilt gewoon ieder jaar de derby spelen, daarom hoop ik dat Cambuur niet degradeert. Dat staat los van het feit dat je deze wedstrijd allebei wilt winnen."
Kees van Wonderen kijkt vooruit op de Friese derby
Achter de naam van Pelle van Amersfoort staat nog een vraagteken voor de wedstrijd van zondag. "Pelle is er met een spierblessure een aantal weken uit geweest en daar moet je altijd voorzichtig mee zijn", zegt de trainer.
Deze week stond Van Amersfoort voor het eerst weer op het trainingsveld. Dat is een goed teken, maar het blijft de vraag of de middenvelder tegen Cambuur al mee kan doen. "Maar hij is ervaren, heeft diepgang en scorend vermogen, dus laten we hopen dat hij het haalt."
De wedstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen begint zondagmiddag om 12.15 uur. Het duel is live te volgen op de radio in een extra sportprogramma vanaf 11.00 uur.
De presentatie is in handen van Geert van Tuinen en de analisten zijn oud-Heerenveentrainer Johnny Jansen en Cambuuricoon Sandor van der Heide.
Aanvaller en nieuwe aanwinst Osame Sahraoui mocht de laatste wedstrijden telkens invallen bij Heerenveen en maakte daarbij een goede indruk. Toch is het de verwachting dat de Noorse aanvaller tegen Cambuur niet zijn basisdebuut gaat maken.
Ik snap dat mensen hem de hele wedstrijd over het veld willen zien vliegen, maar zo ver is hij nog niet.
Kees van Wonderen over Osame Sahraoui
"Hij zou kunnen starten, maar ik weet wel zeker dat hij het geen 90 minuten volhoudt", zegt Van Wonderen. "En dat is lastig, want daar hebben we er wel meer van. Dat geldt namelijk ook voor Jeffrey (Bruma, red.), voor Ché (Nunnely, red.) en voor Daniel Karlsbakk. Ik snap dat mensen hem de hele wedstrijd over het veld willen zien vliegen, maar zo ver is hij nog niet. Dan kan je hem beter pas in de eindfase brengen."

Noppert nog lang uit de roulatie

Andries Noppert is er tegen Cambuur sowieso niet bij. De Jouster doelman viel uit in de warming-up voor het duel met Fortuna Sittard, op 25 januari. Sinsdien is de WK-ganger afwezig. "Hij werkt dagelijks aan zijn herstel, maar binnen nu en twee weken zien we hem nog niet op het veld."
Dat betekent dat Xavier Mous tegen Cambuur opnieuw het doel verdedigt.