Derbyhelden Van de Streek en Henk Veerman over de Friese derby: "Dat is magisch"

© Omrop Fryslân
Een derbyheld ben je je leven lang, daar kunnen Sander van de Streek en Henk Veerman over meepraten. Beiden waren in het verleden beslissend in de Friese derby. "Die goals vergeet ik nooit meer", zeggen ze beiden.
Sander van de Streek voetbalt al lang niet meer bij SC Cambuur, toch is zijn naam voor altijd verbonden aan die ene wedstrijd op 15 februari 2015. Cambuur wint met 2-1 van de grote rivaal en Van de Streek scoort beide doelpunten.
Jaren later, op 19 december 2021, is Henk Veerman de gevierde man bij sc Heerenveen. Zijn twee doelpunten zorgen voor een 2-1 overwinning in het hol van de leeuw.
Derbyhelden Sander van de Streek en Henk Veerman over 'magische' Friese derby
"Zeker in Leeuwarden heerst er een unieke sfeer. Dan ontstaat er iets magisch. Het was volle bak zingen en ook een beetje vijandig, maar dat hoort ook wel een beetje bij een derby", zegt Van de Streek.
De derby waarin Veerman scoorde zag er heel anders uit. "Bij ons was er geen publiek bij vanwege corona, dat was natuurlijk wel jammer. Cambuur gaf flink gas, maar kwam na die rode kaart voor Doke Schmidt al snel met 10 man te staan. Dat was voor ons wel lekker."

Vreugde en hosanna

Elke keer wanneer Van de Streek met FC Utrecht naar Leeuwarden komt, wordt hij herinnerd aan die ene wedstrijd. "Er wordt eigenlijk altijd aan gerefereerd. Het stond toen al redelijk snel 2-1 en we hebben 90 minuten lang lopen knokken om dat resultaat over de streep te trekken. Na het eindsignaal was het één en al vreugde en hosanna."
Ook Veerman heeft goede herinneringen aan de ontmoeting tussen beide Friese clubs. "Die derby is voor mij toch wel dé wedstrijd bij Heerenveen geweest. Twee goals in een derby, dat was een mooi potje voor mij hoor."

Nieuwe helden

Zowel Van de Streek en Veerman is voor altijd een derbyheld. Maar zoals dat gaat in het voetbal, bij elke derby zijn er nieuwe hoofdrolspelers en staan er weer nieuwe helden op. Van de Streek heeft een idee wie dat dit jaar zal worden: "Ik denk dat Mees Hoedemakers twee keer gaat scoren. Twee keer van afstand, dat zie ik wel gebeuren hoor."
Veerman heeft meer vertrouwen in een andere speler, van sc Heerenveen: "Als Sydney fit is, gaat hij er twee maken. Of het dan 2-2 wordt? Het is maar de vraag of Cambuur er twee gaat maken natuurlijk."
Van de Streek: "Maar dan zijn het ook geen helden, want dan hebben ze geen wedstrijd beslist." Veerman lacht: "Dan staan we hier volgend jaar weer haha!"