Provinciale Staten strijden over twee amendementen om Holwerd aan Zee te redden

Een deel van het Holwerd aan Zee-plan © Buro Harro
Provinciale Staten van Fryslân buigen zich niet over één, maar over twee amendementen om het project Holwerd aan Zee meer tijd te geven, na het negatieve advies van gedeputeerde staten. Ook al zijn er nog veel vragen, er is in principe veel steun in Provinciale Staten voor het project.
Tegelijkertijd zijn de twee concurrerende amendementen van het CDA en van FNP, PvdA, GroenLinks en D66 wel een risico. "Daar baal ik wel van, want straks is er voor geen enkel amendement een meerderheid", zei FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol.
Aebe Aalberts van het CDA reageerde daarop door te zeggen dat hij er 'constructief' in zit en bereid is om te overleggen onder het genot van een bakje koffie. Knol: "We moeten maar veel koffie drinken de komende week."

Amendementen in elkaar schuiven

Klaas Kielstra van de VVD verbaasde zich over de bijzondere discussie over Holwerd aan Zee. "Het zou beter zijn als die amendementen in elkaar worden geschoven. Dan is er één stuk waar iedereen iets van kan vinden."
Of de VVD dat ene amendement steunt, als dat er komt, is nog maar de vraag. "De deur zit niet potdicht bij de VVD, maar voor mijn gevoel zit er te veel 'wensdenken' in het project en is het financieel niet haalbaar."
Kielstra vraagt zich erg af of Holwerd aan Zee wel in staat zal zijn om later dit jaar wel een bevredigend antwoord te geven op alle vragen in Provinciale Staten. Maar Kielstra is in ieder geval graag bereid 'koffie te drinken' met zijn collega-fractievoorzitters.
Fractievoorzitter Klaas Kielstra van de VVD
Stichting Holwerd aan Zee heeft er vertrouwen in dat volgende week een meerderheid van Provinciale Staten meer tijd zal geven om de plannen verder uit te werken, zodat aan het eind van dit jaar wel antwoorden kunnen worden gegeven op de kritische vragen van de politieke partijen.

"We moeten nu snel aan de slag"

Belangrijke vragen van de Statenleden zijn de financiering van het project, de exacte bijdragen van particuliere investeerders en de kosten van het onderhoud van dijkdoorbraak, regelwerk en getijdemeer. "Een kritische houding is goed. Daar wordt het project weer beter van", zegt Marco Verbeek van Holwerd aan Zee. "Ik verwacht dat we een heel eind komen met de antwoorden op alle vragen, maar dan moeten we nu wel weer snel aan de slag."
Het negatieve advies van gedeputeerde staten heeft wel voor vertraging gezorgd, vertelt Verbeek. Hij kijkt daarom uit naar de Statenvergadering van 22 februari. Op die dag zullen Provinciale Staten stemmen over het al dan niet verder uitwerken van de plannen voor Holwerd aan Zee.
Marco Verbeek van Stichting Holwerd aan Zee