Groot tekort aan pleeggezinnen voor puppy's die opgeleid worden tot helphond

Er is een grote behoefte aan pleeggezinnen voor puppy's, die later opgeleid worden tot helphond of blindegeleidehond. Vooral in Fryslân is het tekort groot.
Hûn Grodo hat it nei it sin yn syn pleechgesin © Omrop Fryslan, Larissa Lokenberg
Een hulphond brengt het eerste jaar van zijn leven door bij een pleeggezin. Zo kan de hond wennen aan het gezinsleven. In heel Fryslân zijn er op dit moment maar vier van zulke gezinnen beschikbaar.
Na het eerste jaar gaat de hond naar school toe. Zo kan hij worden opgeleid tot hulphond. KNGF Geleidehonden begeleidt het hele proces. Er komt regelmatig een medewerker langs om te kijken hoe het gaat en om tips te geven hoe de hond te behandelen.
In heel Fryslân zijn er op dit moment maar vier gezinnen die hulphonden in opleiding opvangen
Eén van de vier Friese gezinnen die op dit moment een hond opvangen is dat van Richard van der Horst, zijn vriendin Judith Haisma en zoon Patrick uit Oosterwolde. Richard heeft altijd een hond in huis gehad, Judith niet. Toch was het haar idee om een hulphond in huis te nemen.
Ze hebben de afgelopen maanden pup Grodo in huis gehad. Ze kijken nu al op tegen het moment dat ze hem terug moeten geven. "Vanaf het moment dat je zo'n pup vasthoud, ben je stapelgek met hem", zegt Van der Horst. "Hem teruggeven zal wel moeilijk worden."
Richard van der Horst heeft een sterke band met de hulphond in opleiding © Omrop Fryslan, Larissa Lokenberg
Het KNGF organiseert op 16 februari een bijeenkomst in Wolvega. Mensen die interesse hebben in het opvangen van een hulphond zijn daar van harte welkom.