'Toekomstige generatie moet in de klas getraind worden voor het gebruiken van drones'

Leerlingen van groep 8 maken kennis met techniekonderwijs. © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Bezig met drones, microbites of een laserbox? Grote kans dat het u niets zegt, maar voor de toekomstige generatie zijn het zaken die mogelijk van groot belang zullen zijn in hun latere carrière. Althans, dat is wat RSG Simon Vestdijk in Harlingen leerlingen van groep acht probeert voor te houden.
Bijna 500 leerlingen van verschillende basisscholen worden deze dagen op de locatie van RSG Simon Vestdijk in Harlingen enthousiast gemaakt voor het techniekonderwijs. In totaal komen kinderen van zo'n 29 basisscholen uit de omgeving op bezoek. Sommigen worden zelfs met een bus van hun school opgehaald, zoals kinderen van een school in Menaam.
Het middelbaar onderwijs wil graag dat basisschoolleerlingen vaker voor techniekonderwijs kiezen. Ze hopen met hun speciale 'Techlab' de kinderen daar warm voor te maken. Maandag was nog in het nieuws dat mbo-studenten steeds vaker voor de technieksector kiezen.
Directeur Gerald Schutter ziet echter dat de instroom van vmbo-t naar de techniekopleidingen nog flink achterloopt. "Wij doen mee aan een subsidie voor sterk techniekonderwijs in deze regio. Daarmee hebben we bijvoorbeeld ons Techlab kunnen realiseren. Er is heel veel werk in de techniek maar er zijn weinig mensen beschikbaar. Op deze manier proberen wij wat te doen aan dat probleem", zegt Schutter.
RSG Simon Vestdijk laat basisschoolleerlingen meekijken bij techniekonderwijs
Docent Maaike Visser geeft wiskunde maar ook techniekvakken. "Wij vinden het heel belangrijk dat er meiden zijn die kiezen voor techniek, maar los daarvan vinden we het gewoon mooi dat álle leerlingen in aanraking komen met techniek. Ze moeten een beter beeld krijgen van wat techniek eigenlijk is. Het is niet alleen meer het lassen of houtbewerking, er is veel meer. Dat willen we ze graag meegeven."

Techniek in het dagelijks leven

Dinsdag waren de leerlingen uit groep 8 onder meer bezig met dronevliegen. "Dat is een van de vaardigheden waarvan wij denken dat ze die nodig hebben in de toekomst", zegt verantwoordelijk docent Tejo Hoekman.
Hij is ervan overtuigd dat kinderen hier veel aan hebben in de toekomst. "Aan de ene kant wil je dat ze vaker voor de techniek kiezen, maar ze moeten ook gewoon goed beseffen dat in het dagelijks leven techniek vaker voorbijkomt, ook in andere vakken."
Quinten is door de ochtend op de school overtuigd. "Ik wil hier nu graag naartoe. Het is een mooie ervaring hoe je in het Techlab dingen kunt snijden en maken."